Eдинна туристическа виза за страните от Персийския залив?

Бахрейн, Катар, Кувейт, Оман, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, които формират Съвета за сътрудничество в Персийския залив (ССПЗ), обявиха началото на работа по формирането на единна виза. Предполага се, че това ще напомня на Шенген, когато чужденец с виза, издадена от една страна, ще може да посещава други държави от региона.

Началото на работата по въвеждането на единна арабска виза беше представено на туристическото изложение Arabian Travel Market (ATM), проведено в Дубай от 2 до 4 май 2023 г. Трима представители от региона обявиха идеята. Това са министърът на туризма на Бахрейн Фатима ал Сайрафи, представителят на правителството на Обединените арабски емирства Абдула ал Салех и ръководителят на Саудитската агенция по туризъм (STA) Фахд Хамидадин.

Идеята за безвизово пространство беше тествана по време на Световното първенство в Катар през декември 2022 г., когато феновете можеха да се движат свободно между страните от Персийския залив. Според министъра на туризма на Бахрейн Фатима ал Сайрафи това е отправната точка, която може да популяризира региона като туристическа дестинация, което да подпомогне икономическото благополучие на страните от ССПЗ.

Времето за въвеждане на единна арабска виза все още не е ясно. Според представителят на Саудитска Арабия Фахд Хамидадин визовата политика се определя от собствените правила на съответната държава, което прави процесът по-сложен. Скоростта на издаване на визи в ССПЗ е различна. Например по време на пандемията от коронавирус кувейтските власти отмениха издаването на туристически визи. Що се отнася до Саудитска Арабия, нейната виза може да се получи онлайн, но не е евтина.

Въвеждането на единна виза може да създаде добър информационен фон, който представителите на туристическия бранш ще могат да използват за популяризиране на туристическия продукт – турове до страните от Персийския залив. Предоставянето на една виза ще позволи удобно комбиниране на държави в рамките на едно пътуване, без да се мисли за получаване на отделни визи. Това ще намали разходите за издаването на визите. Засега не е ясно какви документи ще бъдат необходими за получаване на виза и каква ще е цената.

Понастоящем подобен въпрос с въвеждането на единна виза се разглежда от страните от Северна и Източна Африка. За целта са създадени работни групи за разработване на план за проучване и пилотно прилагане на единна виза в страните от Източноафриканската общност (EAC) – Бурунди, Кения, Руанда, Танзания, Уганда, Южен Судан и Демократична република Конго

За разлика от европейския интеграционен модел, бъдещият „арабски Шенген“ не се формира като елемент от бъдещо или съществуващо регионално икономическо обединение, а като удобен формат за развитие на регионален трансграничен туризъм.

Очевидните предизвикателства пред страните от Арабския полуостров в контекста на общото визово пространство са продължаващият конфликт в Йемен, трудните отношения с Израел и нестабилната ситуация в Средиземно море и Персийския залив. Подобен контекст създава допълнителни рискове при въвеждането на единна виза, но положителните ефекти от успешното прилагане на тази инициатива могат да бъдат многократни от потенциалните отрицателни последици.

©„Приятели на Арабския свят“, 2023; Владислав Ропев

Всички права за публикуване на тази статия са запазени за „Приятели на Арабския свят“. Забранено е повторното публикуване или цитиране от нея, частично или изцяло, без получаване на пряко и предварително разрешение от Сдружението, с изключение на ограничени цитати, които отчитат принципите на научните изследвания, за конкретна образователна или изследователска цел, с необходимостта да се позовава на Сдружението като оригинален издател.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Do not copy!