Контрабандата на петрол – източник на жизнени финанси за „Ислямска държава в Ирак и Леванта“

„Ислямска държава в Ирак и Леванта“ използва незаконен добив и износ на петрол от контролираните от нея територии в Ирак и Сирия. Средствата, които придобива чрез контрабанда, са й жизнено необходими както за нейното съществуване, така и за финансиране на провеждането на терористични операции. Без тези финансови средства огранизацията не би имала възможност да заплаща на своите бойци, на чуждестранните наемници и да осигурява лоялността на племенните групи в завладените райони.

Военновъздушната операция на водената от САЩ международна коалиция успява, но само частично, да нанесе щети на изградената от „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ) нелегална мрежа за добив и продажба на петрол. Оказва се невъзможно само чрез въздушни удари да се възпрепятства изцяло доходоносният за терористичната организация конрабанден износ на петрол. ИДИЛ трупа дневно 3 млн.щ.д., което и осигурява значителен финансов ресурс.

Свидетелства на контрабандисти посочват, че източник на добив на петрол за ИДИЛ са петролните кладенци в провинция Салах Ал-Дин и Иракски Кюрдистан – районът на планината Хамрин с център гр. Туз Кхумарто, провинциите Киркук и Ербил. Тези райони не са под ефективния контрол на легитимните иракски власти. Ежедневно от там пътуват между 50 и 100 камиона-цистерни, които по заобиколни пътища избягват контролните постове на органите на реда. Наред с това съществува трудност, веднъж излезли на централния път Киркук – Ербил, да бъде осъществен контрол кой камион превозва контрабандно гориво и кой законно. Всеки камион-цистерна пренася между 30000 и 36000 куб. литра петрол и носи печалба на ИДИЛ между 10000 и 14000 щ.д. Според други свидетелства цената на един барел, продаван от организацията, възлизала между 10 и 12 щ.д., като прекупвачите го реализират на цени между 25 и 30 щ.д. Контрабандният износ е насочен главно към Турция и в по-малка част към Иран, което показва противоречивата роля на тези две страни в конфликта. Този бизнес се оказва особено доходоносен за турското население в региона, което преживява с по 30 цента дневно.

Свидетели сме на непрекъснат спад на международните цени на петрол, който трайно е под 90 щ.д., достигайки на моменти 84 щ.д. Възможността да се изкупува контрабанден петрол от ИДИЛ едва ли е структурно определящ фактор, предвид количеството на „изнасяния“ от нея петрол, сравнен със световния добив, но значителният ценови марж, съчетан със създаването на негативен прецедент, с който международната общност не е в състояние да се справи в кратки срокове, оказва своето въздействие върху борсовите цени и допринася за загубите на страните-износителки на петрол от Близкия изток и Северна Африка.

Сподели

error: Do not copy!