„Ислямска държава в Ирак и Леванта“ погазва хуманитарното право

Свидетелства, получени чрез международната Организация за наблюдение спазването на човешките права „Human Rights Watch“ и базираната в Лондон „Сирийска обсерватория за човешки права“, показват истинския облик на „Ислямска държава в Ирак и Леванта“.

Организацията разпространява своята идеология, като прилага насилие върху деца, държани като заложници. През май 2014 от провинция Халеб, Сирия са били отвлечени от техните училища 250 деца. Момичетата са били освободени след часове, докато момчетата са били задържани. Част от децата произхождат от кюрдски семейства от сирийския град Кобани.

„Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ) е насилвала децата по време на индоктринирането им със своята крайна идеология. Принуждавала ги е да гледат записи с обезглавяване на „неверници“, за каквито са били считани кюрдите в Кобани и религиозната общност на язидите. Децата са били бити с гумени маркучи и електрически кабели, за да гледат жестоките кадри, което им е било представяно като начална идейно-религиозна подготовка преди да бъдат върнати обратно на семействата им. Те са били държани в плен в продължение на четири месеца, през които са били подлагани на религиозна пропаганда с насилие. Мястото, където са били държани, е бил град Манбиж, на около 55 км югозападно от гр. Кобани. Няколко от децата са успели да избягат, благодарение на което фактите са могли да станат обществено достояние. Онези деца, които са произхождали от семейства, подкрепящи кюрдската Партия на демократичния съюз, защитаваща гр. Кобани, са получили заплахи за живота на родителите и близките си. ИДИЛ е поискала от децата да предадат всякаква информация за своите роднини с намерението да ги убият след като превземат града.
Всички деца са били подложени на интензивна насилствена религиозна пропаганда. Онези от тях, които са изразявали несъгласие са били бити по особено жесток начин с използване на техники от далечното средновековие.

Случаят е показателен за идеологията и действията на ИДИЛ – организацията, която има претенцията да създаде нов държавностен субект на международната сцена в региона на Близкия изток.

Сподели

error: Do not copy!