Участие в конференция в гр. Ербил, посветена на геноцида спрямо кюрдите фаили

Категория: Събития Коментари:

В периода 02-04.05.2023 г. председателят на Сдружение „Приятели на Арабския свят“ (СПАС) Владислав Ропев участва в научната конференция, посветена на геноцида спрямо кюрдите фаили. Тя се проведе в Saad Abdullah Hall в гр. Ербил, Автономен иракски регион Кюрдистан (АИРК).

Откриването на събитието на 02.05.2023 г. беше отбелязано в присъствието на влиятелните представители на семейство Барзани – председателят на Кюрдската демократична партия Масуд Барзани, премиерът на АИРК Масуд Барзани и президентът Нечирван Барзани. В своята реч Масуд Барзани предложи учредяването в гр. Ербил на Изследователски център за кюрдите фаили. През втория ден министърът на външните работи на Ирак Фуад Хусейн също взе участие в конференцията. Той изнесе доклад, посветен на историческите причини, довели до геноцида спрямо кюрдите фаили. След официалната част господин Фуад Хусейн прие символичен подарък от България. Последният ден от конференцията завърши с културна програма, която представи елементи от богатото кюрдско творчество в областта на музиката и литературата.

Участие в събитието взеха учени, историци, политици, журналисти и представители на неправителствения сектор. Освен участници от Близкия изток и Северна Африка, имаше и такива от Европа. Владислав Ропев беше единственият представител от България. В различните панели бяха представени над 100 доклада на четири езика – кюрдски, арабски, английски и френски. Изследванията на авторите бяха съсредоточени върху различни аспекти от геноцида както срещу кюрдите фаили, така и срещу други общности по света. Конференцията беше организирана от три местни университета – „Саладин“, „Соран“ и „Дохук“. Основният спонсор беше Кюрдското регионално правителство.

„Приятели на Арабския свят“ изказва своята благодарност на професор Абдулрахман Карим Даруиш за поканата и оказаното гостоприемство.

Сподели

error: Do not copy!