Съкращаване на добива на петрол

Категория: От нашия екип Коментари:

На 02.04.2023 г. членове на ОПЕК+ изненадшащо обявиха съкращения на производството си на петрол с около 1,15 милиона барела на ден. Според тях това действие е насочено към поддържане на стабилността на пазара.

През октомври 2022 г. ОПЕК+, която се състои от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзнически производители, водени от Русия, договориха намаляване на добива с 2 млн. барела на ден, считано от ноември 2022 г. до края на 2023 г. Неочакваните доброволни съкращения на добива, които се очаква да започнат от май 2023 г., идват в допълнение към вече договорените такива от октомври м.г.

Саудитска Арабия заяви, че ще намали производството си с 500 000 барела на ден, a Ирак – с 211 000 барела на ден. От ОАЕ обявиха, че ще намалят производството със 144 000 барела на ден, Кувейт със 128 000 барела на ден, Оман – с 40 000, Алжир – с 48 000, a Казахстан – със 78 000. Руският вицепремиер Александър Новак също каза в неделя, че Москва ще удължи намаляването от 500 000 барела на ден до края на 2023 г. Москва обяви тези съкращения едностранно през февруари след въвеждането на западните тавани на цените.

Министерството на енергетиката на Саудитска Арабия съобщи в изявление, че доброволното съкращаване на добива е “предпазна мярка, насочена към подкрепа на стабилността на петролния пазар”. Цените на петрола паднаха до 15-месечно дъно през март в отговор на банковата криза, която последва фалита на два американски кредитора и доведе до спасяването на Credit Suisse от най-голямата банка в Швейцария UBS. Очакша се намаляването на производството да повиши цените на петролния пазар, което може да предизвика инфлация и да усложни решенията, които централните банкери трябва да вземат, притиснати между опитите си да укротят растящите цени и да подкрепят една колеблива банкова система.

Според анализатори, решението от неделя също така бележи още един момент, в който Саудитска Арабия, някога надежден партньор на САЩ в сигурността, противопоставя енергийната си политика на Вашингтон, докато Западът се изправя срещу Русия заради нейната инвазия в Украйна. САЩ се опитаха да намалят приходите на Русия – един от най-големите производители на петрол и газ в света – чрез санкции и таван на цените, но ходовете на ОПЕК+ помогнаха за поддържане на цените на суровината през по-голямата част от 2022 г. Намаляването на производството може да увеличи проблемите на Рияд с Вашингтон. Съкращенията, обявени през октомври, изостриха напрежението с администрацията на Байдън, идвайки няколко месеца след посещението на президента в Саудитска Арабия за възстановяване на отношенията и точно преди изборите за Конгрес. Тогава Белият дом обвини ОПЕК+, че активно подкрепя руския президент Владимир Путин. Президентът Байдън обеща неуточнени последствия за Саудитска Арабия, въпреки че отношенията се подобриха, след като Демократическата партия на президента се представи по-добре от очакваното на междинните избори.

Решението на ОПЕК+ неочаквано да ограничи още повече своя добив идва и в момент, в който пазарите бяха разтърсени от спирането на 470 000 барела на ден на износа от Ирак. Федералните власти в Ирак заявиха преди седмица, че са спечелили дългогодишно арбитражно дело срещу Турция за контрола върху износа на суров петрол от Иракски Кюрдистан за Турция, спирайки доставките от полуавтономния регион. Говорител на регионалното правителство на Ирак в Кюрдистан каза, че на 02.04.2023 г. е било постигнато предварително споразумение за възобновяване на износа през Турция, но добави, че сделката трябва да бъде одобрена от иракския парламент.

Според наличните анализи решението за допълнително свиване на добива заплашва да затегне условията на пазара, да доведе до нов инфлационен удар в световната икономика и да изостри отношенията по оста Рияд-Вашингтон.

©„Приятели на Арабския свят“, 2023; Васил Василев

Всички права за публикуване на тази статия са запазени за „Приятели на Арабския свят“. Забранено е повторното публикуване или цитиране от нея, частично или изцяло, без получаване на пряко и предварително разрешение от Сдружението, с изключение на ограничени цитати, които отчитат принципите на научните изследвания, за конкретна образователна или изследователска цел, с необходимостта да се позовава на Сдружението като оригинален издател.

Сподели

error: Do not copy!