Стабилността в Егейско море и Сирия – конфликтна точка в гръцко – турските отношения

Категория: От нашия екип Коментари:

Въпросът за баланса в гръцко-турските отношения, поставен на срещата на върха на НАТО (28 – 30 юни 2022 г., Мадрид), получи своето развитие през юли. Лично президентът на САЩ, в срещи с Реджеп Ердоган и Кириякос  Мицотакис, изтъкна, че противоречията между Гърция и Турция са конфликтна точка в контекста на войната в Украйна. Откроена беше необходимостта от поддържане на стабилен двустранен диалог между Атина и Анкара.

Джоузеф Байдън пое ангажимент да се придвижи в Конгреса казусът с модернизацията на турските F-16, тъй като допринася за военния баланс в Егейско море и сигурността на САЩ, което удовлетвори турската страна.   Подписването на американско-турски договор за модернизацията на F-16 ще облекчи създалото се напрежение в гръцко-турските отношения, намерило израз в турското безпокойство от военна заплаха на гръцка страна. Турските аргументи произтичат от по-рано сключените договори за дългосрочно военно сътрудничество на Гърция с Франция и САЩ.

Ресорната комисия в Конгреса, обаче прие законопроект за забрана на продажба или модернизация на F-16, с изключение за случаите на пряко засягане интересите на САЩ. Последва изявление на Ердоган, че с нова военна операция в Северна Сирия „няма защо да се бърза, Турция вече присъства там“. Декларира и, че не търси повод за нов военен сблъсък с Гърция в Егейско или Средиземно море.

Гърция на свой ред официално депозира искане към САЩ за участие в придобиването на бойни самолети от последно поколение F-35. Намерението на Атина беше централна тема в дневния ред на посещението на министъра на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос в Ню Йорк (16 – 18 юли 2022 г.).

Поводът се разглежда от American Enterprise Institute, като възможност за прилагане на модела уреждане на израелско-арабските противоречия и в случая с Гърция, като на Атина и Никозия се предостави стратегическо въздушно военно предимство пред Анкара в региона на Средиземно море. Това може да се постигне чрез внасяне в гръцката отбрана и на модернизирани системи за противовъздушна отбрана.

©„Приятели на Арабския свят“, 2022; д-р Пламен Христов

Всички права за публикуване на тази статия са запазени за „Приятели на Арабския свят“. Забранено е повторното публикуване или цитиране от нея, частично или изцяло, без получаване на пряко и предварително разрешение от Сдружението, с изключение на ограничени цитати, които отчитат принципите на научните изследвания, за конкретна образователна или изследователска цел, с необходимостта да се позовава на Сдружението като оригинален издател.

Сподели

error: Do not copy!