Промени във висшето ръководство на ОАЕ

Категория: От нашия екип Коментари:

В края на март 2023 г. настъпиха някои промени във висшето ръководството на ОАЕ. Най-значимата е, че на 29 март 2023 г. президентът на ОАЕ Мохамед бин Заид Ал Нахаян обяви своя син Халед бин Мохамед бин Заид за новия престолонаследник на Абу Даби. Решението беше прието от най-висшия законодателен орган на страната Федералния върховен съвет, който включва управителите на всички седем емирата.

След 2014 г. престолонаследникът заема редица видни позиции в институции в ОАЕ. През 2016 г. е назначен за ръководител на структурата, която отговаря за националната сигурност, а през 2017 г. е заместник-съветник по национална сигурност. Двата поста му дават ранг министър на правителството, съответно формално го приближават към механизмите на властта. В новата си роля Халед бин Заид ще ръководи надзорния орган на правителството на ОАЕ. Той е председател на Съвета на директорите на една от най-големите нефтени компании в света – Националната нефтена компания на Абу Даби (ADNOC).

Въпреки някои подозрения (публикувани в документите „Пандора“) около престолонаследника за участие в съмнителни финансови схеми, същият има репутацията на движеща сила в ОАЕ по отношение на организирането на значими спортни събития.

За претенденти на Халед бин Мохамед се считаха някои от братята на Мохамед бин Заид – Мансур бин Заид, Хазза бин Заид и Тахнун бин Заид. В извършените рокади тримата бяха назначени съответно като заместник-президент на ОАЕ и заместник-управители на Абу Даби.

Може да се счита, че Тахнун бин Заид (съветник по национална сигурност) е големият губещ от провъзгласяването на Халед бин Мохамед за престолонаследник. Следва да се отбележи, че Мохамед бин Заид през годините се опитва да тласка своя син към висшите ешелони на властта за сметка на своя брат. Като пример може да бъде посочен поемането на ръковдоство от Халед бин Мохамед на компанията за киберсигурност и производство на дронове Abu Dhabi Autonomous Systems Investments (ADASI), която преди това негласно се ръководи от Тахнун бин Заид чрез своето подставено лице Ал Шаммари. Въпреки тези задкулисни сътресения, характерни за всяка управляваща фамилия, не липсва обезпечение за „недоволните“ от промените във властта. Самият Тахнун бин Заид от края на 2022 г. – началото на 2023 г. оглавява поста на председател на Суверенния фонд на Абу Даби, чиято капитализация е около 790 млрд. долара. Той продължава да бъде лицето на неформалната дипломация на ОАЕ и да заема поста на съветник по сигурността на президента на ОАЕ.

Изборът на Мохамед бин Заид да обяви своя син за престолонаследник вероятно означава, че Халед бин Мохамед ще наследи своя баща на президентския пост. Тази стъпка може да се тълкува като значим опит за смяна на поколенията в Абу Даби. Другите варианти пред президента на ОАЕ са включвали по-високопоставени членове на управляващата фамилия. По този начин формалните размествания във властта са предпоставка за юридическото установяване на нов баланс на силите в Абу Даби. От своя страна Тахнун бин Заид запазва своето икономическо влияние. На новата си позиция той може да управлява въпроси, свързани с диверсификацията на икономиката на ОАЕ – привличането на чуждестранни инвестиции и платежспособни емигранти, включително и богати руски бизнесмени.

©„Приятели на Арабския свят“, 2023; Владислав Ропев

Всички права за публикуване на тази статия са запазени за „Приятели на Арабския свят“. Забранено е повторното публикуване или цитиране от нея, частично или изцяло, без получаване на пряко и предварително разрешение от Сдружението, с изключение на ограничени цитати, които отчитат принципите на научните изследвания, за конкретна образователна или изследователска цел, с необходимостта да се позовава на Сдружението като оригинален издател.

Сподели

error: Do not copy!