Посещение на Нечирван Барзани в Италия и Ватикана

На 13.04.2023 г. Нечирван Барзани, президентът на Автономен иракски район Кюрдистан (АИРК) посети Италия и Ватикана, където осъществи редица срещи с официални лица и общественици, в т.ч. министър-председателят Джорджия Мелони и папа Франциск. Пътуването на Барзани е в съответствие с неговия принципен подход към решаването на регионални и международни проблеми, както и ш контраст с усилията му за укрепване на отношенията на Кщрдското регионално правителство с Багдад.

По време на срещата с папа Франциск, президентът на регион Кюрдистан беше посрещнат топло от домакините във Ватикана. Това не е изненадващо, предвид предишните му срещи с папа Франциск, по време на които последният призна отдадеността на президента на АИРК към Ирак. Главата на Римокатолическата църква подчерта значението на запазването на мира и братството между отделните етнорелигиозни общности в Ирак. От своя страна, Барзани препотвърди ангажимента си да продължава да насърчава мира и съвместното съществуване в Кюрдистан, Ирак и извън техните предели. Барзани е наясно с критичната роля, която играят местните християни в изграждането и развитието на Кюрдистан. Отделно, посланикът на Ватикана в Ирак, Мития Лесковар, подчерта приноса на Барзани и АИРК за приветливото отношение към разселените християни и техния ангажимент за съвместно съществуване и религиозна толерантност.

В хода на осъществената среща с министър-председателя Джорджия Мелони Барзани обсъди укрепването на отношенията на Италия с Ирак и АИРК, възможностите за инвестиции, както и разширяването на взаимното сътрудничество, особено в областта на икономиката и енергетиката. Иракският премиер заяви, че италианската страна има интерес от разширяване на двустранното сътрудничество както с Багдад, така и с Ербил. Същевременно, изрази благодарността си относно ролята на Пешмерга в побеждаването на т.нар. Ислямска държава и акцентира върху необходимостта от продължаване на координацията с кюрдските регионални и иракските федерални власти в сферата на сигурността.

Италия и АИРК споделят добри двустранни отношения от 2003 г. насам, а Кюрдското регионално правителство има официален представител в италианската столица Рим. Бившият италиански премиер Джузепе Конте посети региона на Кюрдистан през 2019 г., a настоящия министър-председател Джорджия Мелони осъществи такава визита през декември 2023 г., когато се срещна с президента Барзани.

Италия е член на Международната коалиция за борба срещу т. нар. Ислямска държава от 2014 г. и разполага с контингент от около 900 войници, разположени в Ирак и АИРК. Същите предоставят военни съвети и обучение на крюдските въоръжени сили Пешмерга.

©„Приятели на Арабския свят“, 2023; Васил Василев

Всички права за публикуване на тази статия са запазени за „Приятели на Арабския свят“. Забранено е повторното публикуване или цитиране от нея, частично или изцяло, без получаване на пряко и предварително разрешение от Сдружението, с изключение на ограничени цитати, които отчитат принципите на научните изследвания, за конкретна образователна или изследователска цел, с необходимостта да се позовава на Сдружението като оригинален издател.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Do not copy!