Ескалация на напрежението в Судан

Категория: От нашия екип Коментари:

Ситуацията в Судан запазва своя усложнен характер, след като на 14.04.2023 г. възникнаха въоръжени сблъсъци между редовната Суданска армия и паравоенните формирования Сили за бърза поддръжка. От Съюза на лекарите в Судан съобщават за над 300 убити и над 3000 ранени военни и цивилни граждани в цялата страна. Нападения се извършват и срещу болници, линейки и медицински лица. Цивилното население в столицата Хартум, град с население над един милион души, страда най-много от сраженията. Много хора вече три дни нямат достъп до питейна вода и електричество в домовете си при горещини от около 40 градуса. В същото време възможностите за евакуация на чужди граждани от страната са силно ограничени поради затвореното въздушно пространство, блокираните основни пътни артерии, както и нефункциониращи ГКПП с Чад и Етиопия.

Случващото се в страната е резултат от борбата за власт между командващия редовната армия генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, и лидера на опозиционните Сили за бърза поддръжка генерал Мохамед Хамдан Дагло (известен като Хамидти). След военния преврат през 2021 година Судан се управлява от т.нар. Суверенен преходен съвет, чийто председател е генерал ал-Бурхан, а заместник-председател е генерал Хамдан Дагло.

Сраженията започнаха след преговори за реформа на силите за сигурност в страната. Един от основните проблеми е интегрирането на паравоенните формирования в редовната армия, което за тях би означавало загуба на влияние. Според анализатори, алиансът между двамата опоненти в рамките на Суверенния преходен съвет никога не е бил стабилен. Въпреки че те работеха заедно при военния преврат през 2021 г., сега въпросът за бъдещите отношения между армията и военните милиции ги разделя и някогашните партньори вече могат да бъдат окачествени като врагове. В същото време ал-Бурхан и Дагло споделят въпроси от общ интерес. Например общите им притеснения, че ще бъдат държани отговорни за действията си от 2021 г. Докато ал-Бурхан следва обичайните стъпки за кариера в армията, генерал Дагло е бил командир на т.нар. Милиция “Джанджауид”, която през 80-те години на ХХ век е особено брутална по време на конфликта в Дарфур – не само срещу бунтовническите милиции, но и срещу цивилното население. Бойците на “Джанджауид” се бият като наемници и в конфликтите в Либия (на страната на Либийската национална армия, командвана от генерал Халифа Хафтар) и в Йемен (срещу силите на радикланото движение „Ансар Аллах“).

Двамата опоненти вероятно се борят и за поемането на контрола върху природните ресурси в страната. Судан разполага с мащабни залежи на злато, от които се облагодетелстват финансово както генерал ал-Бурхан и военната клика около него, така и генерал Дагло и водените от него паравоенни формирования.

©„Приятели на Арабския свят“, 2023; Васил Василев

Всички права за публикуване на тази статия са запазени за „Приятели на Арабския свят“. Забранено е повторното публикуване или цитиране от нея, частично или изцяло, без получаване на пряко и предварително разрешение от Сдружението, с изключение на ограничени цитати, които отчитат принципите на научните изследвания, за конкретна образователна или изследователска цел, с необходимостта да се позовава на Сдружението като оригинален издател.

Сподели

error: Do not copy!