Енергийно сътрудничество между Саудитска Арабия и Русия

Саудитският престолонаследник Мухаммад Бин Салман разговаря (21.07.2022 г.) по телефона с руския президент Владимир Путин. Обсъдено е руско-саудитското сътрудничество в областта на енергийната сигурност. Според комюникето от Кремъл двете страни са подчертали значението на по-нататъшно взаимодействие в рамките на ОПЕК+. Те са изразили задоволство от факта, че „изпълняват задълженията си за поддържане на необходимия баланс и стабилност на глобалния енергиен пазар“. Била е засегната темата за разширяване на търговско-икономическите връзки между Москва и Рияд, както и проведената тристранна среща (19.07.2022 г.) на Владимир Путин с неговите турски и ирански колеги в Техеран.

Следва да се отбележи, че моментът на телефонния разговор е след посещението (15.07.2022 г.) на американския президент Джо Байдън в Саудитска Арабия, чиито цели включваха опит за стимулиране на петролната монархия да увеличи производствените ограничения и да намали цялостното си сътрудничество с Русия. Въпреки това Рияд увеличи вноса на руски петрол, като по този начин директно подкопава предвидените ефекти от наложените под ръководството на САЩ международни санкции срещу режима в Кремъл.

Темата за сътрудничество с Русия отсъстваше от официалните изявления след срещата на Байдън с Мухаммад Бин Салман в гр. Джеда. Американско-саудитското комюнике съдържа неясен ангажимент за „подкрепа на балансирането на глобалния петролен пазар“ и приветства паланираното увеличение с 50% на производствените нива, обявено от ОПЕК за юли и август като стъпка, която „ще помогне за значително стабилизиране на пазарите“.

След посещението на Байдън саудитският външен министър Фейсал Бин Фархан Ал Сауд потвърди, че въпросът за производството на петрол не е бил обсъждан и че Саудитска Арабия ще продължи да „прави каквото е необходимо“ въз основа на пазарните условия. Това на практика не дава категоричен отговор за траекторията на бъдещото сътрудничество със САЩ.

Решението на Саудитска Арабия да се придържа към споразумението си с Русия се очертава като важен проблем в партньорството с Вашингтон. Неяснотите около реалните намерения на Рияд се възприемат като значителна пречка за администрацията на Джо Байдън. Телефонният разговор между Путин и Бин Салман показва, че ангажиментът на Саудитска Арабия към нейното сътрудничество с Русия не е бил значително засегнат от посещението в Джеда. Предстои да се разбере дали Рияд ще промени своя курс в унисон с желанията на Вашингтон, или ще остане партньор, който не отговаря на очакванията на американската администрация.

©„Приятели на Арабския свят“, 2022; Владислав Ропев

Всички права за публикуване на тази статия са запазени за „Приятели на Арабския свят“. Забранено е повторното публикуване или цитиране от нея, частично или изцяло, без получаване на пряко и предварително разрешение от Сдружението, с изключение на ограничени цитати, които отчитат принципите на научните изследвания, за конкретна образователна или изследователска цел, с необходимостта да се позовава на Сдружението като оригинален издател.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Do not copy!