Вероятност от възобновяване на ирано-саудитския диалог

Категория: От нашия екип Коментари:

Иракският министър-председател Мустафа Ал-Каземи посети Джеда, Саудитска Арабия, на 25 юни и Техеран, Иран, на 26 юни. Регионалната обиколка е опит на официален Багдад за посредничество и подпомагане на диалога между Иран и Саудитска Арабия.

На 25 юни Мустафа Ал-Каземи се срещна в Джеда с престолонаследника Мухаммед Бин Салман, както и с други високопоставени саудитски служители. На следващия ден премиерът беше посрещнат от иранския президент Ибрахим Раиси и външния министър Хосейн Амирабдолахян.

Официалните изказвания от Саудитска Арабия не бяха многословни по въпроса. От своя страна, иранските официални лица отделиха по-подробно внимание на темата – отбелязване на напредък по възобновяване на преговорите и евентуално възстановяване на отношенията на посланическо ниво. Това беше подкрепено от изявленията на външния министър Абдолахиан и говорителя на ведомството Саид Хатизаде, който заяви, че Ал-Каземи е предал посланието на саудитската страна, изразяващо готовността им да повишат нивото на преговорите от сигурност към дипломация.

Думите на делегацията, посрещнала иракския премиер в Джеда, са важен знак за готовността на Рияд да разшири степента си на ангажираност спрямо Иран. Дейност, с която са натоварени служители на саудитските служби за сигурност. В контраст с монархията, досието по ирано-саудитските отношения на Техеран е приоритет не само на служители по сигурността, но и на дипломати, на което се дължи по-сериозно изразеното желание за преминаване към политически етап на развитие. В иранските среди дори се обсъджат срещи с участието на външните министри. На този етап Саудитска Арабия е по-резервирана, като поставя допълнителни условия, свързани с критични въпроси по сигурността, сред които оказването на по-голямо възпиращо влияние от Техеран върху Движението „Хути“ в Йемен.

Във всички случаи търсеният диалог е стъпка в посока намаляване на напрежението. Допълнителен тласък на отношенията и благоприятни условия създава примирието в Йемен от 1 април 2022 г. Вероятно е диалогът между Рияд и Техеран да бъде възобновен и да се стигне до дипломатически пробив, за който по-открито се говори от преговорите, проведени в началото на 2021 г.

Реалният напредък зависи от практически стъпки, свързани с различни регионални въпроси – Йемен, Ливан и твърдения за намеса във вътрешните дела на шиитски и сунитски сепаратистки групи. Въпросът може да бъде допълнително усложнен от усилията на САЩ за създаване на по-широко сътрудничество в областта на сигурността между Израел и някои арабски държави срещу Иран. В Техеран лансират тезата, че предстоящото посещение на Байдън в Израел и Саудитска Арабия през юли 2022 г. е опит за създаване на антиирански съюз. Резултатите от срещите може да усложнят опитите за конструктивен диалог между Рияд и Техеран.

©„Приятели на Арабския свят“, 2022; Владислав Ропев

Всички права за публикуване на тази статия са запазени за „Приятели на Арабския свят“. Забранено е повторното публикуване или цитиране от нея, частично или изцяло, без получаване на пряко и предварително разрешение от Сдружението, с изключение на ограничени цитати, които отчитат принципите на научните изследвания, за конкретна образователна или изследователска цел, с необходимостта да се позовава на Сдружението като оригинален издател.

Сподели

error: Do not copy!