Бюджетът на Ирак за 2023 г. Справяне с несигурността и оформяне на бъдещето

На 12 юни 2023 г. иракският парламент гласува и прие новия бюджет след 60 разисквания на финансовата комисия и над 180 дискусии с правителствени служители. От 329 депутати 229 участваха в гласуването на тригодишния бюджет (2023 г.-2025 г.). Правителството на Мохамед Шиа Ал-Судани може да оспори разпоредбите на бюджета във Федералния съд в зависомост от финансовите приоритети на изпълнителната власт.

През 2017 г. администрацията на Хайдер Ал-Абади премахна няколко елемента от одобрения бюджет. По същия начин правителството на Ал-Судани намекна за възможността за подобно действие, но не предостави повече подробности.

Въпреки значителния си размер и завишени разходи, ратифицирането на бюджета създаде нови прецеденти и предизвика политически и структурни противоречия с дълбоки последици. “Соколите”, седемте представители на финансовата комисия, инициираха промени в различни раздели на бюджета. Въпреки това, въз основа на две предишни решения на Федералния съд (№ 25/2012 и 35/2021), законодателният орган няма юрисдикцията да направи дълбоки промени в предварителния закон за бюджета. Тази маневра на парламентарната комисия показва силното влияние, което някои депутати имат върху законовите и конституционните механизми за ратификация на бюджета, подкопавайки основополагащите споразумения и пораждайки нова ера на недоверие.

Проучването на бюджета в дълбочина показва, че нищо в Ирак не отразява широкоприетите принципите при структуриране на една нормална бюджетна рамка, дългосрочна икономическа плановост или фискална стратегия. Ратифицираният бюджет се състои от няколко компонента, които отговарят на интересите на различни партии, фракции и групи, които се очаква да стимулират потребителска икономика въпреки предпазливостта на международната общност.

Същевременно правителството трябваше да създаде 150 хиляди работни места в публичния сектор и да увеличи текущите разходи на министерствата на обща стойност 160 трилиона динара. Следователно бюджетът функционира повече като механизъм за разпределение на приходите, отколкото като финансова и икономическа насока, което представлява значителен риск в средносрочен до дългосрочен план, ако глобалните цени на петрола паднат под 70 долара за барел. Това би довело до финансов дефицит и несъстоятелност.

Бюджетът също така разкрива, че политическата платформа „Управление на държавната коалиция“ е безпринципна, тъй като депутатите, които внесоха законопроекта за бюджета в парламента, имат значителни връзки с десни въоръжени фракции в шиитската демография. Тези представители се противопоставят на някои политически споразумения и отдават приоритет на интересите на шиитската общественост, облагодетелствайки шиитския обществено-политически фактор за сметка на кюрдския и сунитския.

От политическа гледна точка се прогнозира, че бюджетът ще предизвика ново напрежение, най-вече около предстоящите провинциални избори (18 декември 2023 г.) и решението за смяна на председателя на парламента Мохамад Ал-Халбуси. Освен това Мохамед Шиа Ал-Судани даде заявки за осъществяване на министерски промени, но политическото уравнение се усложнява от някои партии и последвалия бюджетен спор, внасяйки несигурност относно авторитета на Мохамед Шиа Ал-Судани и потенциални ограничения от страна на фракциите и групите, които го избраха за министър-председател.

Несъгласието по бюджета обтегна отношенията в т.нар. Координационна рамка, но пълното ѝ фрагментиране е малко вероятно, особено като се има предвид потенциала от връщането на Муктада Ал-Садр на политическата арена. Освен това т. нар. Координационната рамка, включваща 130 народни представители, може да бъде застрашена от всякакви разцепления. Едновременно с това Техеран, основният поддръжник на този шиитски алианс, в момента е фокусиран върху насърчаването на помирението между Саудитска Арабия и Египет и поддържането на неофициални контакти с администрацията на Байдън, вместо да се концентрира върху вътрешните разногласия в Ирак.

Преговорите по бюджета доведоха до нови политически и правни развития, засилвайки недоверието сред участниците в текущия политически процес и нарушавайки типичното взаимодействие между правителството и парламента.

От икономическа гледна точка бюджетът индикира за липса на икономическа далновидност и по-скоро наподобява повече механизъм за разпределение на приходите, отколкото финансова стратегия. Вредните политически и икономически последици от бюджета вероятно няма да се проявят веднага, а ще бъдат отчетени в средносрочен и дългосрочен план.

Приемането на бюджета на Ирак за следващите три фискални години разкри сложна политическа динамика и икономически предизвикателства, оформящи бъдещето на Ирак. С предстоящи конституционни промени, фракционни разногласия и бюджет, който се отклонява от традиционната финансова стратегия, Ирак е изправен пред сериозни предизвикателства. Тъй като глобалните цени на петрола остават непредвидими, перспективата за финансов дефицит изглежда все по-реална, докато политическата несигурност нараства поради връзките на настоящото правителство с десни фракции. Иономическата и политическа стабилност на Ирак в тази нова ера ще зависи от деликатните вътрешни преговори, глобалните икономически тенденции и действията на настоящата администрация.

Тази информация се разпространява по споразумение между „Приятели на Арабския свят“ и Rudaw Research Center.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Do not copy!