Акценти върху външната политика на ОАЕ

Оттеглянето на ОАЕ от Съвместните морски сили/MLA (коалиция от повече от 30 държави, ръководена от Съединените щати, която осигурява безопасността на корабоплаването в Персийския залив и Червено море) на 31.05.2023 г. съвпадна дни по-късно с планираното от Иран създаването на военноморска коалиция в Персийския залив, състояща се от Иран, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн, Ирак, Индия и Пакистан. Решението на ОАЕ да се оттегли от MLA е предшествано от известно недоволство от емирството спрямо настоящото ниво на военно сътрудничеството със САЩ. Като скорошен пример може да се даде липсата на отговор от Вашингтон вследствие на конфискуваните от Иран два танкера в Персийския залив на 27 април и 3 май. Предишни случаи на неадекватна реакция от САЩ са атакуваните в периода 2019 г.- 2022 г. с дронове цивилни обекти в ОАЕ и Саудитска Арабия от Движението „Хути“, подпомагано от Иран.

Реакцията на Абу Даби изглежда логична и се вписва в по-широкия контекст на мащабна промяна в баланса на силите в Близкия изток. Подписаните от тях с Израел Авраамови споразумения допринесоха за доставянето в началото на 2023 г. израелска система за противовъздушна отбрана Barak-8, предназначена за прихващане на безпилотни самолети. ОАЕ, заедно с други арабски страни, участват в създаването на съвместна система за ПВО и ПРО в Персийския залив, насочена срещу Иран.

Същевременно Абу Даби станаха част от съюза I2U2 (група от Израел, Индия, ОАЕ и Съединените щати), която има за цел икономическо сътрудничество под егидата на Съединените щати. Недекларираната цел на този съюз е да намали зависимостта на американските съюзници от китайските технологии и инвестиции. От друга страна, ОАЕ започнаха да активизират отношенията си с Русия и Китай – икономически връзки и сътрудничество в стратегически области. Абу Даби обяви планове за закупуване на 12 учебни и леки изтребители L-15 от Китай, което може да бъде пролог към пълномащабно сътрудничество в областта на военната авиация. През май Emirates Nuclear Energy Corporation, държавната компания на ОАЕ, която развива ядрената енергетика в страната, подписа споразумения за сътрудничество в областта на изследванията на технологиите за производство на ядрени реактори и в областта на доставките на ядрено гориво с три китайски ядрени корпорации. В същото време първата атомна електроцентрала, построена с помощта на американски ядрени реактори, беше пусната преди това в ОАЕ.

ОАЕ също се стреми да участва в незападни международни организации. През август 2023 г. в Йоханесбург, ЮАР, страната се съгласи да стане пълноправен член на БРИКС (от 2021 г. е член на Новата банка за развитие, създадена от международната организация) от януари 2024 г. заедно с Аржентина, Египет, Етиопия, Иран и Саудитска Арабия. Една от целите на разширения съюз ще бъде създаването на алтернативен световен финансов ред, който би бил немислим без финансовите средства от петролните монархии. Също така членството в разширената група на БРИКС отразява желанието на Обединените арабски емирства да отстояват ценноста на многостранния подход в подкрепа на мира и развитието в полза на народите и държавите по света и на тяхното благосъстояние. Преди срещата в ЮАР, ОАЕ започна интензивно да развива двустранните отношения със страни от съюза. С Бразилия бяха подписани меморандуми и споразумения. Те целят достигането на отношенията на стратегическо ниво. Например суверенният инвестиционен фонд Mubadala направи заявка да инвестира 2,5 милиарда долара в производството на биодизел в един от щатите на Бразилия. През юни емиратската отбранителна компания EDGE обяви подписването на споразумение за стратегическо сътрудничество с бразилския флот за съвместно разработване на противокорабни ракети с голям обсег. В другата незападна международна организация ШОС Абу Даби вижда нова платформа за обсъждане на проблемите на сигурността в Персийския залив. Там отскоро Иран стана пълноправен член. През април Саудитска Арабия се присъедини към ШОС като партньор в диалога, а ОАЕ ги последваха.

Що се отнася до Русия, ОАЕ активно развива двустранни връзки с нея. През 2022 г. обемът на руско-емиратската търговия нарасна с 68% и достигна рекордните $9 млрд. Емирствата също успяха да се превърнат във финансов център за руски компании, които се стремят да поддържат сътрудничество с „неприятелски страни“. От края на февруари до края на септември 2022 г. 700 руски предприятия са открили второ юридическо лице в ОАЕ, което е 5-7 пъти повече от 2021 г. През 2022 г. Дубай се превърна и в един от световните центрове за търговия с криптовалути, а финансовата му система е един от начините за заобикаляне на западните санкции.

Интензивното политическо и икономическо сътрудничество на ОАЕ с Русия и Китай многократно е ставало обект на критики от страна на САЩ. В случая с КНР това вече доведе до анулиране на сделката за продажбата на изтребители F-35 на ОАЕ заради използването на 5G технологии от китайската Huawei в ОАЕ.

Поради връзките си с Русия, ОАЕ бяха подложени на значителен натиск от Министерството на финансите на САЩ. В края на февруари 2023 г. заместник-министърът на финансите на САЩ посети Абу Даби, а през март в страната пристигна нова делегация, състояща се от ръководителя на Бюрото за координация на санкциите на САЩ, специалния пратеник на ЕС за санкциите и директор на Британската служба по санкциите. Вероятно тогава се е обсъждало засилването на контрола върху спазването на санкциите от страна на банките в ОАЕ, тъй като още през април най-голямата дубайска банка ENBD започна да блокира инвестиционните сметки на руснаци по искане на европейските депозитари Clearstream и Euroclear. Формално ENBD, като организация, която си сътрудничи с тези депозитари, трябваше да направи това още през лятото на 2022 г., когато беше приет седмият пакет от санкции на ЕС. ОАЕ обаче решиха да го принудят да изпълни условията едва шест месеца по-късно, тоест натискът се засили.

Регионалната политика на ОАЕ също предизвиква въпроси от страна на САЩ. ОАЕ бяха една от първите арабски страни, които започнаха да възстановяват сътрудничеството със Сирия. Следва да се отбележи, че емирството е свързано с Русия чрез Сирия, по която страните си сътрудничат от дълго време. През март 2022 г. Абу Даби стана първият арабски град, посетен от Башар ал-Асад от началото на гражданската война в Сирия. Година по-късно сирийският президент повтори посещението си в страната, а външният министър на ОАЕ посети Дамаск. На този фон САЩ приеха Закона „Цезар“, който възпрепятства прякото участие на международни играчи във възстановяването на сирийската инфраструктура. В допълнение към това, Вашингтон не скриха своето недоволство от възстановяване членството на Сирия в Лигата на арабските държави през май 2023 г. Въпреки това, ОАЕ виждат своя интерес да участват в икономическото възстановяване на Сирия и да повлияят на политическото уреждане на кризата. Това до известна степен е противопоставяне на натиска на САЩ.

Активната външна политика на ОАЕ включва намаляване нивото на напрежение с Иран. Това се случва преди преди нормализирането на саудитско-иранските отношения от март 2023 г. През 2023 г. връзките започнаха да се развиват по-интензивно. Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахян посети Абу Даби. Експерти обсъждат възможността за развитие на арабско-иранските търговски, икономически и инвестиционни отношения, заобикаляйки санкциите.

Предизвикателствата и противоречията между САЩ и ОАЕ не бива да се преувеличават. На територията на ОАЕ все още има американски военни бази, а в икономическата сфера страните продължават активно да развиват сътрудничество. На 1 ноември 2022 г. в Абу Даби беше подписано PACE (Partnership for Clean Energy), според което страните ще инвестират 100 милиарда долара в енергийни проекти. ОАЕ предприемат стъпки за намаляване на напрежението с Вашингтон по някои въпроси. За да балансират сътрудничеството с Русия, поддържат диалог с Украйна, включително като й доставят значителни количества хуманитарна помощ. Абу Даби няколко пъти действа като посредник при обмена на затворници между Русия и Украйна.

В заключение може да се отбележи, че ръководството на ОАЕ демонстрира своя подход към ролята на емирството в международните отношения. Той е да преследва собствените си интереси, въпреки глобалното съперничество и регионалните конфликти.

©„Приятели на Арабския свят“, 2023; Владислав Ропев

Всички права за публикуване на тази статия са запазени за „Приятели на Арабския свят“. Забранено е повторното публикуване или цитиране от нея, частично или изцяло, без получаване на пряко и предварително разрешение от Сдружението, с изключение на ограничени цитати, които отчитат принципите на научните изследвания, за конкретна образователна или изследователска цел, с необходимостта да се позовава на Сдружението като оригинален издател.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Do not copy!