Стъпки за възстановяване на дипломатическите отношения между Иран и Саудитска Арабия

Категория: От нашия екип Коментари:

На 17 януари 2022 г. МВнР на Иран потвърди, че по-рано този месец представители на ведомството са пристигнали в гр. Джеда, Саудитска Арабия, за да възстановят номиналната си позиция на член на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС), която е базирана в петролната монархия. В началото на 2016 г. Иран закри представителството си в организацията в контекста на разрива в дипломатическите отношения с Рияд, причинен от щурмуването на саудитското посолство в Техеран и консулството в Машхад.

Посещението на ирански дипломати беше окачествено като позитивна стъпка на пресконференция (17 януари 2022 г.) от говорителя на иранското външно министерство Саид Хатибзаде и окачествено като „потенциална прелюдия“ към пълно възстановяване на дипломатическите отношения между двете страни. Той повтори коментарите, направени от президента Ибрахим Раиси, че Иран „е готов да отвори отново посолството си в Саудитска Арабия, в зависимост от това какви практически стъпки предприеме Саудитска Арабия“. От своя страна външният министър Хосеин Амир Абдолахиан заяви, че друг кръг от дискусии ще се проведе „в близко бъдеще“. Той не посочи дата и не предостави допълнителни подробности.

Визитата на ирански представители в ОИС се счита за най-значимия пробив в усилията за сближаване между Техеран и Рияд, които през 2021 г. се характеризираха с непостоянство, но присъстваха в дневния ред на двете страни, в пълен контраст с периода от 2016 г. до края на 2020 г. Преговорите се водеха в тесен кръг, без изнасяне на допълнителни подробности в публичното пространство. Процесът през 2021 г. съвпадна със забележително засилване на помирителната реторика от официални представители на Рияд и Техеран. Това породи надежди, че възстановяването на връзките ще намали стратегическото напрежение в региона. Оптимизмът не се оправда предвид развоя на събитията – атаките на хутите срещу обекти в Саудитска Арабия и ОАЕ; дипломатическата криза между Ливан и страните от ССПЗ, заради ограничаване влиянието на „Хизбула“; процесите след изборите в Ирак през октомври 2021 г.; противоречията около иранската ядрена програма. Всички тези фактори повлияха на темпа на преговорите, които често се връщаха до кота нула.

Посещението на иранските представители в Джеда и положителната реторика на Техеран може да се считат за положителен обрат и да се изтълкуват като първа, макар и предпазлива, стъпка към възстановяване на двустранните връзки. В допълнение на това, член на парламентарната комисия за сигурност и външна политика в Иран направи изявление (17 – 21 януари), че е в ход подготовката за отваряне на посолствата. В Саудитска Арабия се разпространяват непотвърдени изказвания за реципрочни действия.

Независимо от гореизложените положителни стъпки, има редица нерешени въпроси.

Официалните лица в Саудитска Арабия, в противовес на иранските си колеги, се въздържат от коментари по темата. Досега саудитците не са коментирали пристигането на представителите на Техеран в ОИС и възобновяването на дейността на посолствата. Все още няма конкретни признаци за саудитски стъпки за възстановяване на дипломатическите отношения. В дипломатическите кръгове в Саудитска Арабия нерядко преговорите са квалифицирани като „проучвателни“, а не „сближаване“. Отсъствието на коментари по темата дори от „неофициални източници“ отразява колебание на Рияд, нежелание да се ангажира официално с конкретна позиция пред Иран, тъй като въпросът е от специфично естество. Саудитското правителство е силно чувствително към вътрешна критика. Всяко преждевременно формализиране на връзките вероятно ще предизвика отпор от консервативните кръгове в страната, които гледат на иранското влияние в региона с голяма загриженост.

Гореизложените съображения може да заставят Саудитска Арабия да продължи да води „проучвателни разговори“, поне докато условията в региона се подобрят. Дискретните преговори дават допълнителна възможност на Рияд да следят реакциите в обществото и по-лесно да управляват последиците след обвързване с официална позиция спрямо Техеран.

©„Приятели на Арабския свят“, 2022; Владислав Ропев

Всички права за публикуване на тази статия са запазени за „Приятели на Арабския свят“. Забранено е повторното публикуване или цитиране от нея, частично или изцяло, без получаване на пряко и предварително разрешение от Сдружението, с изключение на ограничени цитати, които отчитат принципите на научните изследвания, за конкретна образователна или изследователска цел, с необходимостта да се позовава на Сдружението като оригинален издател.

Сподели

error: Do not copy!