Ситуацията в Гърция през декември 2021 г., част 2

Категория: От нашия екип Коментари:

Гърция

Правителственият отговор на новата модификация на КОВИД-19 „Омикрон“

Правителството предприе редица мерки с цел да се избегне нов локдаун на икономиката, като се запазят отворени комуникациите. Основното опасение за правителството е изпадане на икономиката в стагфлация (едновременно инфлация и стагнация). Мерките обхванаха главно не ваксинираните лица, на които бяха наложени допълнителни ограничения (отрицателен тест за присъствие и на открити места) и на практика оказан силен натиск, за да се ваксинират, увеличаване на тестовете, строго спазване на изолацията и недопускане събиране на хора в близост в затворени помещения, както и съкращаване на времето преди поставяне на трета доза ваксина от 6 на 4 месеца. Всички над 60 години задължително се ваксинират, а ако не го направят в срок до 16 януари ще им бъде наложена месечно глоба от €100, добавена към данъчната им основа. Събраните средства ще бъдат предоставени на болниците целево в борбата с вируса. Правителствената мярка беше определена от лидера на опозицията Алексис Ципрас като финансов шантаж и обвини управляващите в паника в критичен за обществото момент.

Наблюдава се широк обществен консенсус в подкрепа на правителствените действия. Увеличават се желаещите за ваксинация, над 60 години са ваксинирани 82,2%.

Старт на прехода към зелена икономика

Правителството ще осъществи пакет от реформи в област Западна Македония, включени в специален законопроект за енергийна и икономическа трансформация. Предвидена е обща инвестиционна сума от €7,5 млрд. за периода 2021 г. – 2027 г. по линия на Плана за възстановяване и устойчивост. Разработен е оперативен план „Бял дракон“ за организация и управление на програмата за плавен енергиен преход.

Правителството има амбицията да превърне област Западна Македония в пионер в енергийната трансформация на ЕС, като я обвърже до 2030 г. с електроенергийните системи на Близкия изток и Северна Африка. Енергийната система на областта ще се трансформира изцяло в използване като суровина на зелен водород вместо лигнитни въглища.

Програмата привлича също местните университети в разработването на технологии по прилагане на енергийната трансформация. Ще бъдат разкрити хиляди нови работни места и нараснат приходите в областта.

©„Приятели на Арабския свят“, 2021; д-р Пламен Христов

Всички права за публикуване на тази статия са запазени за „Приятели на Арабския свят“. Забранено е повторното публикуване или цитиране от нея, частично или изцяло, без получаване на пряко и предварително разрешение от Сдружението, с изключение на ограничени цитати, които отчитат принципите на научните изследвания, за конкретна образователна или изследователска цел, с необходимостта да се позовава на Сдружението като оригинален издател.

Сподели

error: Do not copy!