Развитие на сътрудничеството между Китай и страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив

Категория: От нашия екип Коментари:

Външните министри на Саудитска Арабия, Кувейт, Оман и Бахрейн осъществиха петдневно (10 – 14.01.2022 г.) посещение в Китай, по покана на китайската страна. В делегацията присъства и генералният секретар на Съвета за сътрудничество в Персийския залив (ССПЗ) Наиф бин Фалах Ал-Хаджра. Визитата от този род е първата в историята на организацията.

Инициативата е част от рамковата програма на Китай за разширяване на дипломатическото присъствие в района. В този контекст не буди изненада фактът, че посещението на лидерите от ССПЗ предшества това на външните министри на Турция и Иран, пак по покана на външното министерство на Китай. (Посещенията на министрите на външните работи на Турция и Иран са част от външнополитическите стратегии на Анкара и Техеран, подкрепени от Пекин. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е обсъдил икономическите възможности пред страните, но е изказал загриженост относно отношението към „уйгурските турци“. Посещението на иранския външен министър Амир Амирабдолахян бе свързано с прилагането на 25-годишен документ за сътрудничество, официализиран през март 2021 г. Визитата беше изтълкувана в Иран като поредното доказателство за преориентиране на външната политика на страната при президента Раиси – на изток.)

Фокусът на срещите Китай – ССПЗ е бил енергетика и търговски връзки, както и засилване на сътрудничеството в стратегически, икономически и здравеопазване план. Също така е било засегнато преразглеждането на преговорите по Споразумение за свободна търговия (ССТ /на англ. FTA/), чието начало е положено през 2004 г.

Преобладаващата официална реторика на срещите е била в дипломатичен тон, без допълнителни подробности по договореностите. Във връзка с това след мероприятията някои от участниците изказаха позиции, но които също не притежаваха конкретика. Саудитският външен министър Фейсал бин Фархан Ал Сауд похвали консолидирането на „двустранното партньорство и координация в различни области на сътрудничество и съвместна дейност“, а говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин каза, че срещите са насърчили „практическото сътрудничество в различни области с ползотворни резултати“. Въпреки неясната реторика, посещението е пореден знак за нарастващо сътрудничество между Пекин и ССПЗ, а дискусиите по време на срещите са знак за намеренията на Китай да засили своето икономическо присъствие в региона.

Наред с фокуса върху икономическите връзки, срещите с представители на ССПЗ и Техеран са включвали текущите преговори по Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), което показва проактивна политика на Китай по този въпрос. Възобновяването на СВПД според китайската страна ще даде тласък на държавите от ССПЗ да инициират следващи консултации за дългосрочна реинтеграция на Иран във финансовата система в района. Това е една от причините арабските петролни монархии да се ангажират с Китай. От своя страна, Пекин се стреми да поддържа и балансира отношенията между страните в напрегнатия Близкоизточен регион. В това направление подходът на Китай не се различава съществено от този на Русия. На фона на  нормализиране на отношенията Пекин ще продължи да преследва собствени регионални интереси, за да извлече икономически изгоди.

©„Приятели на Арабския свят“, 2022; Владислав Ропев

Всички права за публикуване на тази статия са запазени за „Приятели на Арабския свят“. Забранено е повторното публикуване или цитиране от нея, частично или изцяло, без получаване на пряко и предварително разрешение от Сдружението, с изключение на ограничени цитати, които отчитат принципите на научните изследвания, за конкретна образователна или изследователска цел, с необходимостта да се позовава на Сдружението като оригинален издател.

Сподели

error: Do not copy!