Политическата безизходица в Ирак се запазва непредвидима

Категория: От нашия екип Коментари:

Парламентарната коалиция от Садристко движение, суннитски алианс и Кюрдска демократическа партия не намира пътя към консенсус с т. нар. Координационна рамка на проиранските шиитски парламентарни партии. Планираното за 26 март 2022 г. парламентарно заседание за избор на президент и правителство изглежда обречено. Задачата за сформиране на най-голяма парламентарна група, която да номинира президент, а впоследствие премиер и правителство, се оказва изключително трудна за иракския политически елит.

Всяка от парламентарните сили се разграничава от ситуацията на дълбок блокаж на политическия процес, отказва да поеме отговорност и обвинява своите противници. Муктада ас Садр, подкрепян от Кюрдска демократическа партия и суннитските парламентарни сили, не приема компромис с формулата на „парламентарното мнозинство“ за сформиране на правителство. Неговият ярък противник Нури ал Малики („Ад Дауа ал Ислямия“) отхвърля упреците в неконструктивност, безотговорност и непотизъм, като декларира воля за защита на интегритета на политическия процес, недопускане на хаос и назначаване на анемично правителство, неспособно адекватно да адресира острите проблеми на обществото и престижа на държавата.

Деструктивно влияние има подновеният от Иран конфротационен подход към иракското досие чрез извършения на 13 март 2022 г. ракетен обстрел по територията на Автономен иракски район Кюрдистан (Ербил).

Радикалните шиитски организации „Харакат ан Нуджааба“, „Асайб Ахл ал Хак“ и „Катайб Хизбуллах“ предприеха дискредитираща кампания срещу ролята на Кюрдската демократическа партия в политическия процес на федерално и регионално равнище. Шейх Кайс ал Кхазали („Асайб Ахл ал Хак“) заяви (22 март 2022 г.) категорична позиция в интерес на правителство на т. нар. национален (политически) консенсус и обвини в политическа безотговорност субектите, които се противопоставят на сформирането на конституционно изискуемото парламентарно мнозинство за мандат за номиниране на президент и премиер, визирайки „Садристко движение“ (подкрепяно от ОАЕ) и „Кюрдска демократическа партия“ (подкрепяна от Турция).

Развитието на ситуацията е непредвидимо. Конституцията на Ирак от 2005 г. не адресира създалата се безизходица и не предлага формула за решението ѝ, което наложи произнасяне (22 март 2022 г.) на Върховния федерален съд. Според него рестарт на политическия процес чрез нови предсрочни парламентарни избори изисква саморазпускане на парламента, за което се изисква абсолютно мнозинство от 2/3 гласа или иск на премиера, подкрепен от президента и гласуван от 1/3 от депутатите (чл. 64 на конституцията). Предвид негативния опит в настоящия парламент от сформиране на парламентарна група мандатоносител за номиниране на президент и премиер е изключително трудно изпълнението на посоченото условие.

©„Приятели на Арабския свят“, 2022; д-р Пламен Христов

Всички права за публикуване на тази статия са запазени за „Приятели на Арабския свят“. Забранено е повторното публикуване или цитиране от нея, частично или изцяло, без получаване на пряко и предварително разрешение от Сдружението, с изключение на ограничени цитати, които отчитат принципите на научните изследвания, за конкретна образователна или изследователска цел, с необходимостта да се позовава на Сдружението като оригинален издател.

Сподели

error: Do not copy!