Отразена в арабски медии среща между българския министър-председател Кирил Петков и египетския президент Абдел Фаттах Ас-Сиси

Категория: Медия, От нашия екип Коментари:

Проведената среща (18.02.2022 г.) в рамките на Шестата среща на върха между Европейския съюз и Африканския съюз в Брюксел на 17 и 18 февруари 2022 г. между българския премиер Кирил Петков и египетския президент Абдел Фаттах Ас-Сиси беше отразена от няколко египетски медии. По същия повод беше излъчен кратък репортаж и по египетския канал „9“.

Електронните египетски медии (линк 1, линк 2, линк 3, линк 4 и линк 5) отразяват срещата.

Статиите обръщат внимание на факта, че Ас-Сиси е поздравил премиера Петков по повод встъпването му в длъжност през декември 2021 г. Събитието е представено с позитивен тон, като е обърнато основно внимание на обсъжданите теми, включващи засилване на двустранното сътрудничество в областта на туризма, търговския обмен, промишленост и селско стопанство с цел издигане нивото на двустранните политически отношения и в рамките на Европейския съюз. Отразена е позицията на премиера Кирил Петков, който определя Египет като „основен стълб за стабилността и сигурността на Близкия изток и Средиземноморието“.

Отделено е внимание на факта, че особен интерес за двустранните отношения е сътрудничеството в областта на отбраната, сигурността и борбата с тероризма. Този факт е отразен и от правителствения пресцентър към Министерски съвет на Република България. В арабските електронни медии обаче липсва информация „че Египет може да предостави на България втечнен газ“, както са отразили в правителствената пресслужба.

Египетските статии подчертават, че Египет е най-големият търговски партньор на страната ни в региона на Африка и Близкия изток.

©„Приятели на Арабския свят“, 2022

Всички права за публикуване на тази статия са запазени за „Приятели на Арабския свят“. Забранено е повторното публикуване или цитиране от нея, частично или изцяло, без получаване на пряко и предварително разрешение от Сдружението, с изключение на ограничени цитати, които отчитат принципите на научните изследвания, за конкретна образователна или изследователска цел, с необходимостта да се позовава на Сдружението като оригинален издател.

Сподели

error: Do not copy!