Обстановка в Ирак и Гърция в началото на декември 2021 г.

Бюлетин декември 2021 г.

ИРАК

Ход на следизборния политически процес

Частични резултати от разследването на опита за атентат срещу премиера Мустафа ал Кадими бяха оповестени на 29 ноември 2021 г. Изнасянето на резултатите от хода на разследването пряко облагодетелства политически Муктада ас Садр, който настоява за съставяне на правителство на парламентарното мнозинство, заедно с партии на суннитската и кюрдската общност. Предложението му не се приема от останалите шиитски партии и поражда напрежение в шиитското политическо пространство.

Според Касим ал Араджи (съветник по националната сигурност и заместник-председател на Комисията на Силите за народна защита – Хашд аш Шааби към кабинета на премиера) комисията по разследване на инцидента все още не е отправила обвинение към конкретен извършител и се нуждае от допълнително време за изпълнение на задачата. Допуснати са престъпни небрежности в разследването, като не са снети отпечатъци от намерените останки на дроновете. Изнесените публично данни от Касим ал Араджи показват, че нападението е целяло физическото ликвидиране на премиера и не е било за сплашване.

След като замесените в престъплението са неофициално публично известни (проиранските милиции от Хашд аш Шааби – Катайб аш Шухада, Катайб Хизбуллах и Асайб Ахл ал Хак) е важно дали оповестяването на окончателните резултати от разследването ще бъде обвързано с верифицирането на резултатите от предсрочните парламентарни избори от Федералния съд на Ирак. Възможна е реакция на милициите, която да доведе до неконтролируема ескалация на обстановката на сигурността. Основателен е въпросът дали ще бъде необходим нов Международен трибунал, както в Ливан след атентата срещу премиера Рафик ал Харири.

Висшата независима избирателна комисия обяви (30 ноември) окончателните изборни резултати, които се различават незначително от първоначално оповестените. Садристкото движение получава 74 парламентарни места, движение „Такаддум“ (Мохаммад ал Халбуси) – 37, „Коалиция на върховенството на държавата на закона“ (Нури ал Малики) – 33, движение „Ал Фатх“ (Хади ал Амири) – 17 (2 допълнителни), Кюрдска демократическа партия – 31, Патриотичен съюз на Кюрдистан – 18 (2 по-малко), Движение „Азм“ – 14 (1 допълнително депутатско място), Движение „Кануун“ – 6, Алианс Тасмим – 5, по 4 места съответно за Алианс за национален договор, Движение „Вавилон“ и Алианс на националните сили на държавата, Движение „Хасим“ и Алианс на народната идентичност – по 3 места, а Движение на туркмените – 1 парламентарно място.

Поставено е формално начало на след изборно коалиране в парламента, което трябва да излъчи премиер с правителство и президент. Шиитският парламентарен блок условно ще се състои от садристи – 74 и неформалната Координационна рамка, включваща „Ал Фатх“ (Хади ал Амири), „Ад Дауа ал Ислями“ (Нури ал Малики) и коалицията на „Ал Хикма“ (Аммар ал Хаким) с „Ан Наср“ (Хайдар ал Абади), – 60 депутатски места в общо 329 местния парламент.

Координационната коалиционна рамка на шиитските партии с изключение на Садристкото движение оповести, че единодушно отхвърля коригираните резултати и поиска от Федералния съд да касира изборите. Предстои произнасяне на Федералния съд относно всички искове за оспорване на резултатите, нарушения на закона за изборите, вкл. за конституционна незаконосъобразност на президентския указ за разпускане на предишния парламент. Не съществува конкретен срок за решението на съда, което вероятно ще отнеме месеци. Евентуалното касиране и повторно провеждане на изборите ще създаде поредна политическа и конституционна криза, тъй като отсъства яснота по каква законодателна рамка да се осъществи – връщане към предишния парламент и избирателен закон е юридически несъстоятелно, а повтаряне на изборите по новия избирателен закон едва ли ще произведе съществено различен резултат.

По инициатива на Муктада ас Садр лидерите на шиитските парламентарни партии проведоха координационна среща в Наджаф. Постигнато беше съгласие за съставяне на единна политическа програма, на чиято основа ще се сформира правителство. Програмата съдържа бъдещите приоритети на правителствената политика – борба с корупцията и оптимизиране на държавните разходи; пълно извеждане на чуждестранните военни сили, съгласно оповестената времева рамка и създаване на механизми за ефективен държавен контрол върху притежаването и използването на оръжие; запазване на Силите за народна защита (Хашд аш Шааби) и реорганизирането им по начин, засилващ тяхната роля в поддържане на националната сигурност на Ирак; защита на моралните устои и социалната справедливост; насочване на политиката по възстановяване и развитие в изостаналите административни райони, като не се допуска политическо съперничество в разпределението на проектите; политически диалог за разрешаване на всички противоречия.

Суннитският блок изглежда разделен по линията на деление в шиитското парламентарно представителство, докато двете кюрдски партии този път ще бъдат в единен парламентарен блок. Ролята на независимите депутати е особено значима след коалирането им в центристки парламентарен блок.

Срещата в Наджаф допринесе за овладяване на нарастващото политическо напрежение, тъй като ситуацията е изключително сложна, с риск опасно да ескалира в нов вътрешен конфликт, без приет държавен бюджет при тренд на спад на цените на петрола и влошена пандемична обстановка поради новата модификация на КОВИД-19 „Омикрон“.

Ситуацията съдържа и позитивен потенциал, тъй като би могла да провокира Иран към стратегическа промяна, като се еманципира от собствените си пара военни проксита, които все по-трудно удържа, пред перспективата да запази политическото си влияние в отслабен, но стабилен Ирак в лицето на по-добре представилото се свое протеже Нури ал Малики („Ад Дауа ал Ислями“), в сравнение с Хади ал Амири („Ал Фатх“).

ГЪРЦИЯ

Гърция стартира прехода към зелена икономика

Област Западна Македония ще осъществи пакет от реформи, които са описани в специален законопроект за енергийна и икономическа трансформация. Предвижда се обща инвестиционна сума от € 7,5 млрд. за периода 2021 г. – 2027 г. Разработен е оперативен план „Бял дракон“ за организация и управление на програмата за плавен енергиен преход.

Правителството има амбицията да превърне област Западна Македония в пионер на ЕС в енергийната трансформация, като я обвърже до 2030 г. с електроенергийните системи на Близкия изток и Северна Африка. Енергийната система на областта ще се трансформира изцяло от използване на лигнитни въглища като суровина към зелен водород. Програмата привлича също местните университети в разработването на технологии по прилагане на практика на енергийната трансформация. Резултатът трябва да бъде разкриване на хиляди нови работни места и нарастване на приходите в областта.

Динамика в опозиционната партия Движение на промяната (КИНАЛ)

Изборът на нов председател на партията (05 декември) е подготовка за редовния конгрес през 2022 г., чиято основна цел е да изведе движението в политическа сила, играеща водеща роля в политическите процеси в Гърция. Движението се преражда в новия ПАСОК, олицетворяващ съвременния социалдемократизъм, който не е изключено да интегрира в себе си на по-късен етап и бившата управляваща партия СИРИЗА. Благоприятна предпоставка в тази насока е общата заплаха пред пандемията на КОВИД-19, която изисква солидарност на широка обществена основа, надхвърляща идеологическите различия.

Представянето на шест кандидати за председател допринесе за максимално мобилизиране на партийните кадри да участват във вътрешнопартийните избори. Проведеният дебат между кандидатите за лидер на партията, с изключение на Георгиос Папандреу, наложи като водещи Никос Андрулакис и Андреас Ловердос. Приоритетно значение за партията има прилагането на договора от Преспа със Северна Македония, тъй като се констатира неизпълнение от другата страна.

Правителственият отговор на новата модификация на КОВИД-19 „Омикрон“

Правителството предприе редица мерки с основна цел да се избегне нов локдаун на икономиката, като се запазят отворени комуникациите. Основното опасение за правителството е изпадане на икономиката в стагфлация (едновременно инфлация и стагнация). Мерките обхванаха главно не ваксинираните лица, на които бяха наложени допълнителни ограничения (отрицателен тест за присъствие и на открити места) и на практика оказан силен натиск, за да се ваксинират, както и увеличаване на тестовете, строго спазване на изолацията и недопускане събиране на хора в близост в затворени помещения. Всички над 60 години задължително се ваксинират, а ако не го направят в срок до 16 януари ще им бъде наложена месечно глоба от €100, добавена към данъчната им основа. Събраните средства ще бъдат предоставени на болниците целево в борбата с вируса. Правителствената мярка беше определена от лидера на опозицията Алексис Ципрас като финансов шантаж и обвини управляващите в паника в критичен за обществото момент.

Наблюдава се широк обществен консенсус в подкрепа на правителствените действия. Увеличават се желаещите за ваксинация, над 60 години са ваксинирани 82,2%.

©„Приятели на Арабския свят“, 2021; д-р Пламен Христов

Всички права за публикуване на тази статия са запазени за „Приятели на Арабския свят“. Забранено е повторното публикуване или цитиране от нея, частично или изцяло, без получаване на пряко и предварително разрешение от Сдружението, с изключение на ограничени цитати, които отчитат принципите на научните изследвания, за конкретна образователна или изследователска цел, с необходимостта да се позовава на Сдружението като оригинален издател.

 

Сподели

error: Do not copy!