Обстановката в Ирак и Сирия

Категория: От нашия екип Коментари:

„Ислямска държава“ напредва в завладяването на нови части от територията на легитимната иракска държава в посока столицата Багдад и кюрдския населен пункт Кобани в посока Турция. Възпрепятстването от Турция на турските кюрди да подпомогнат сирийските си събратя в защита на Кобани е на практика в услуга на „Ислямска държава“. На тази основа възникна спекулацията за „договореност“ между Турция и „Ислямска държава“ в контекста на освобождаването на турските заложници. Въздушната кампания на международната коалиция от своя стрна очевидно не може единствено да създаде условията за решителен обрат на терена. В нея се включиха с нанасяне на първите си удари и сили от Австралия, Холандия и Белгия. На този фон на 02.10.2014 турското Велико народно събрание след период на въздържане прие с 298 гласа (98 против) решение, с което одобри искането на правителството за удължаване с една година на разрешението за използване на въоръжените сили на територията на Сирия и Ирак във връзка с нарастването на заплахата за сигурността и териториалната цялост от страна на „Ислямска държава“.

Вероятно решението на турския Меджлис е предвестник на сухопътна офанзива. Мотивите за искане на разрешение от турското правителство обаче са свързани с противопоставянето на кюрдската заплаха за териториалната цялост на държавата, защото пряко следствие от възникването на новия политически субект „Ислямска държава“ е създаването на условия за консолидация на кюрдите в Сирия и Турция, което е предпоставка за сформиране на нова автономна област по примера на Кюрдската автономна област в Ирак.

Турските въоръжени сили вероятно ще преследват по-различни по съдържание цели, ако се включат в сухопътни бойни действия на международната коалиция. Такава непосредствена цел е създаването на зона за сигурност откъм сирийска територия по границата с Турция. Зоната ще „реши“ бежанския проблем за турската държава, защото в нея ще бъдат изцяло съсредоточени всички бежанци; не е изключено и тези в момента от турските бежански лагери. Зоната ще представлява и буферна територия, която географски ще възпрепятства по-нататъшното консолидиране на компактно населените кюрдски райони, заплашващо териториалната цялост на турската държава. Възпрепятства се процесът на създаване на условия, сходни с тези, довели до възникването на Кюрдската автономна област, имаща аспирации да придобие политически суверенитет.

Обстановката в Ирак и Сирия се характеризира с тенденция към създаване на нови държавностни образувания, като националните правителства не са в състояние да овладеят проявите на иредентизъм на собствената си територия, а международната общност като че ли е в търсене на ново регионално устройство. Действията на „Ислямска държава“ са свързани и с културно прочистване, което се посреща от ЮНЕСКО с безпокойство и тревога. Личи целта на „Ислямска държава“ да се разруши и заличи цяла една история и идентитет посредством преследване на малцинства, разрушаване на църкви и ислямски паметници, които не съответстват на тяхното разбиране за религиозна принадлежност.

Сподели

error: Do not copy!