Напрежение между Израел и Иран

Категория: От нашия екип Коментари:

Краят на 2021 г. съвпадна с отбелязването на убийството на генерала от иранските сили „Ал-Кудс“ Касим Сюлеймани и ескалиране на напрежение между Тел Авив и Техерен. Изострената реторика в последно време най-вероятно се дължи отчасти на потвърждението (26.12.2021 г.) на бившия директор на израелското разузнаване генерал-майор Тамир Хейман за участието на Израел в операцията по ликвидирането на командващия спецподразделението„Ал-Кудс“ към Ислямския революционен гвардейски корпус. Според твърденията е оказвана разузнавателна и логистична подкрепа от Израел.

Напрежението между Израел и Иран се прояви с хакването на 3 януари 2022 г. на сайта на израелския вестник „Йерусалим пост“. Предполага се, че зад този акт неофициално стои Техеран и неговите специалисти в областта на кибер пространството. Действието е имало по-скоро символично значение, като образно да се покаже мощта на Иран, макар и чрез виртуално изображение – ракета, насочена към Израел и експлодираща сграда, наподобяваща Центъра за ядрени изследвания „Шимон Перес“. Символично ракетата е била свързана с ръка, носеща пръстен, наподобяващ този, който е носил Сюлеймани.

Хакването на сайта беше предшествано (27 декември 2021 г.) от изказване на израелския външен министър Яир Лапид, че страната му едностранно може да нанесе военни удари по иранските ядрени обекти.

На 28 декември 2021 г. израелските сили за отбрана осъществиха поредни ракетни удари по море срещу заподозрени за свързани с Иран цели в Сирия, вкл. и такива по пристанището на Латакия.

Симпотматичната реторика беше последвана от „предупредително“ военно учение на Революционната гвардия, по време на което се изстрелват 16 ракети „земя-земя“ и няколко БЛА, насочени срещу цел, наподобяваща израелското ядрено съоръжение „Димона“.

Въпреки че подобен род учения и реторика от Иран се представят като отбранителни мерки в случай на израелски удар, те предизвикват немалко опасения относно напредъка на програмата за балистични ракети.

Политиката на Иран спрямо Израел днес може да се характеризира като стратегическо търпение, избягващо пряка военна конфронтация. През 2021 г. дейността на Техеран се свеждаше до „случайни“ полети на БЛА, преминаващи на израелска територия, кибер-саботажни операции и морски атаки срещу израелски търговски кораби. Дори след избора на нов твърдолинеен президент (03.08.2021 г.), този подход на Техеран остана непроменен. Въпреки това си заслужава внимание настоящата изострена реторика по оста Тел Авив-Техеран, защото се запазва постоянният потенциал за погрешно възприятие, ескалация на напрежението и непреднамерено провокиран инцидент.

©„Приятели на Арабския свят“, 2022; Владислав Ропев

Всички права за публикуване на тази статия са запазени за „Приятели на Арабския свят“. Забранено е повторното публикуване или цитиране от нея, частично или изцяло, без получаване на пряко и предварително разрешение от Сдружението, с изключение на ограничени цитати, които отчитат принципите на научните изследвания, за конкретна образователна или изследователска цел, с необходимостта да се позовава на Сдружението като оригинален издател.

Сподели

error: Do not copy!