Напредък във войната срещу „Ислямска държава в Ирак и Леванта“

Няколко събития на фронта в Ирак създадоха условия за решителен обрат във войната на ръководената от САЩ международна коалиция срещу терористичната организация „Ислямска държава в Ирак и Леванта“. Овладяването на гр. Байджи на 31.10.2014, а впоследствие и на намиращата се в близост основна национална рафинерия в провинция Салах ад Дин на 18.11.2014 и постигнатата временна договореност между Кюрдското регионално правителство и федералното правителство на Ирак, уреждащо реда за добив и износ на добивания петрол от Киркук и Кюрдистан създадават нова ситуация, която може да доведе до решителен прелом във войната срещу „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ).

Важността на овладяването на града Байджи и рафинерията в района, досега под контрола на ИДИЛ, произтича от редица обстоятелства. Ограничава се съществено възможността на ИДИЛ да си набавя значителни финанси посредством контрабандата на петрол. Рафинерията при Байджи е със стратегическо значение, поради своя производствен капацитет. От нея ежедневно се произвеждат 300 000 барела петрол, което представлява 50% от националните потребности от суровината. Прекъснат е също пътят на контрабандата с петрол на ИДИЛ, тъй като вече не може да се използва пътната артерия Мосул – Тикрит, по която се пренася добивания в Кюрдистан петрол. Постигната е важна победа и във военно отношение, с което е създаден и психологически момент, даващ допълнителен стимул на сражаващите се иракски национални въоръжени сили срещу терористичната организация.

Споразумението, макар и само временно, между Кюрдското регионално правителство и федералното правителство на Ирак за добива и износа на петрол от Кюрдистан ще позволи нормалното функциониране на производствения процес и продажбата на продукцията, а оттам и постъпленията на важната за страната чуждестранна валута. Същевременно споразумението допринася за създаване на вътрешен климат на доверие и подобряване на вътрешната координация между факторите в страната, които водят войната срещу своя общ противник – ИДИЛ.

Всичко това ще изиграе може би определящо влияние върху по-нататъшния ход на операцията, тъй като град Байджи се намира на местоположение със стратегическо значение, свързващ градовете Мосул и Тикрит, както и е в съседство с провинция Анбар, където международната коалиция контролира военновъздушната база „Ал Асада“ и осъществява стратегически комуникации с граничните държави Сирия, Йордания и Саудитска Арабия.

Сподели

error: Do not copy!