Курс на нормализация на отношенията между Египет и Катар

Категория: От нашия екип Коментари:

През изминалата година Египет и Катар продължиха предпазливо да нормализират отношенията си, замразени след 2017 г. поради обвинения към емирството, че поддържа радикални въоръжени организации. Към групата, наложила дипломатическа и икономическа изолация на Доха, се бяха присъединили Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн, правителството на президента Мансур Хади в Йемен и властите в Тобрук (източната част Либия). Независимо от първоначалната кохезия в курса на външна политика на тези страни към Катар от 2017 г. насам, болшинството от тях дадоха индикации за смекчаване на твърдите си позиции. Кулминация на този процес беше подписването на декларация за нормализация на отношенията през януари 2021 г. на срещата на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив в саудитския град Ал-Уля и възстановяване през август на равнището на дипломатическо представителство между Египет и Катар до ранг посланик. За Кайро събитията имат още по-голямо значение, тъй като политическите противоречия с Доха датират още от 2013 г. с разминаване в тълкуванията на смяната на властта в египетската държава и преминават през призмата на все още усложнени египетско-турски отношения.

Най-значима проява на египетската дипломация в това направление е отбелязването на Националния ден на Катар на 18 декември в столицата Кайро. В израз на уважение домакините осветиха известната Кула на Кайро с цветовете и името на емирството на арабски и английски езици. Президентът Абдел Фатах Ел Сиси поздрави чрез телеграма емира Тамим Ал Тани. Посланието е ясно – зачитане на богатата на природен газ малка заливна държава като регионален фактор и желание за доразвиване на контактите на реципрочна основа.

Важно е да се отбележи, че не става въпрос за спонтанно възникнал подтик или прищявка. Подобни действия са плод на дългосрочна целенасочена работа, търсен конкретен повод и резултат. Така например в края на май тази година египетският външен министър Самих Шукри домакинства среща със своя катарски колега Мохамед Бин Джасим Ал Тани, във фокуса на която беше обсъждане на възможностите за активизиране на двустранните контакти в направления от взаимен интерес. По време на разговорите от името на емира Тамам Ал Тани беше предадена покана към президента Абдел Фатах Ел Сиси за посещение, което показва по безапелационен начин, че последният се разглежда вече като официален и легитимен фактор на управление и представител на държавата. Впоследствие в средата на юни в свое интервю пред местния сателитен канал „Ел Биляд“ египетският първи дипломат недвусмислено даде положителни сигнали към Доха за желание и готовност на страната на фараоните за продължаване стоплянето на отношенията с емирството.

Всички тези стъпки говорят, че нормализацията на отношенията между Египет и Катар продължава, дори най-вероятно с темпове, които далеч не са известни за широката публика. Важно е да се отбележи, че независимо от икономическата и политическа обвързаност между Катар и Турция и координация в позициите им по редица международни проблеми, Египет дава все повече индикации, че разделя външната си политика към тези страни в две досиета, а не едно. Това се потвърждава от доста по-бързите и успешни темпове на възстановяване на отношенията с Доха, отколкото с Анкара, независимо че през изминалата година също бяха наблюдавани множество индикации и плахи опити за контакти по оста Египет – Турция.

©„Приятели на Арабския свят“, 2021; Пламен Василев

Всички права за публикуване на тази статия са запазени за „Приятели на Арабския свят“. Забранено е повторното публикуване или цитиране от нея, частично или изцяло, без получаване на пряко и предварително разрешение от Сдружението, с изключение на ограничени цитати, които отчитат принципите на научните изследвания, за конкретна образователна или изследователска цел, с необходимостта да се позовава на Сдружението като оригинален издател.

Сподели

error: Do not copy!