Ирак, Сирия, Източно Средиземноморие – ноември 2021 г.

Категория: От нашия екип Коментари:

СИТУАЦИЯТА В ИЗТОЧНОТО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ

(ноември 2021 г.)

Движение на промяната с амбиция да представлява европейския социалдемократизъм в Гърция

Опозиционната партия Движение на промяната (КИНАЛ) се подготвя за избор (5 декември) на нов лидер, след като досегашният Фотини Генимата внезапно почина. Шестима са претендентите за поста, сред които водещи са Андреас Ловердос и Никос Андрулакис. Новият лидер ще организира конгрес през март 2022 г. Резултатът ще бъде възраждане на историческата социалдемократическа партия ПАСОК.

Вътрешният баланс в КИНАЛ е особено крехък. Невъзможността на шестимата кандидати за нов партиен лидер да се договорят по условията на вътрешен публичен дебат показва това. Оформени са два полюса – настоящият секретар Василис Кенгероглу и бившият премиер Георгиос Папандреу.

Партията има амбицията да измести основната опозиционна СИРИЗА, като се превърне в ляв прогресивен център, алтернатива на неолибералното управление на Нова Демокрация, изразител на европейския социалдемократизъм. Дефинирани са политическите насоки: справедлив преход към „зелена“ икономика, съвременните предизвикателства пред демокрацията и изграждането на социална държава, основана на идеите на съвременния социалдемократизъм. Аргументи за политическата визия са – 30% от населението на Гърция се намира по доходи под прага на бедността, 40,8% не може да поеме разходите си за електричество и отопление, а 26% не може да получи профилактични медицински грижи, вкл. при Ковид – 19. Обективна е необходимостта от промяна на идеологическия облик на следващото управление.

Актуалните национални приоритети според КИНАЛ са:

– управление на кризите (пандемията, социалната държава, икономическата криза, климатичните промени, енергийната криза и демографският проблем);

– външна политика – отношенията с Турция и миграционният въпрос;

– реформа на държавните институции, правосъдието, политическата система, държавното и местно управление и развиване и внедряване на нови технологии;

– отношенията между политическите сили Нова демокрация, СИРИЗА и КИНАЛ. Нов обществен договор за прилагане на европейския социалдемократизъм;

Миграционният въпрос отново на дневен ред в гръцко-турските проблеми

Инцидентът с кораб, превозващ повече от 450 емигранти и задържан (29 октомври) в Егейско море в опит да премине от Турция през Гърция към Италия, провокира пореден дипломатически трилър между двете държави през ноември. Районът на задържането от гръцките власти беше Крит – Карпатос – зона, която е спорна между двете държави по отношение на възможността за разширяване на гръцкото териториално пространство на 12 морски мили, определяне на обща изключителна икономическа зона и очертанията на континенталния шелф.

Паралелно с операцията по издирване и спасяване на кораба МВнР на Гърция поиска от турската страна репатрирането му на турска територия, предвид факта, че е отплавал от турския бряг и е под турски флаг. Турската страна на свой ред отказа с аргумент, че според международното морско право корабът трябва да бъде приет от най-близкото пристанище за оказване на помощ. Ситуацията наподоби тази на гръцко-турската граница при р. Марица (Еврос) през март 2020 г.

 Ирак

Опит за атентат срещу премиера Мустафа ал Кадими

Покушението беше извършено (07 ноември 2021 г.) с 3 дрона от неизвестен извършител. Актът беше строго осъден от всички официални национални и международни институции и политически сили.

Вътрешнополитическата ситуация е изключително нестабилна и подобно събитие я поставя на ръба на цялостна дестабилизация, като прави особено трудно завършването на след изборния процес на съставяне на нов парламент, избор на президент, премиер и правителство. Поставен е под риск по-нататъшният процес на стабилизиране, възстановяване и развитие на Ирак. Обстоятелствата създават предпоставки за радикален вътрешен конфликт в шиитската общност по оста националисти (за демократичен политически процес) – иранисти (за ислямска революция). Спечелилият изборите Муктада ас Садр настоява за сформиране на правителство на националния консенсус, а не на парламентарното мнозинство (коалиция), което е в пряк ущърб за загубилите проирански политически партии. Той дори оказва натиск върху своите конкуренти от шиитското политическо пространство, като ги призовава да дисциплинират своите милиции или ги разформироват, да приемат ролята на парламентарна опозиция и да се извърши пълно разкриване на организаторите на опита за покушение на премиера. Покушението според Садр е фрапантно посегателство срещу суверенитета на Ирак, способно да го дестабилизира и раздели.

Политическата обстановка в Ирак съдържа конфликтен потенциал, динамика на след изборния политически процес и предоставя в ръцете на премиера Мустафа ал Кадими нови солидни аргументи за ефективната деинстутиционализация на паравоенните милиции Сили за народна защита.

©„Приятели на Арабския свят“, 2021; д-р Пламен Христов

  Сирия

Може ли да се очакват в близко бъдеще проекти за възстановяване на Сирия?

Икономическите условия в Сирия продължават да бъдат сложни. Наложените санкции на правителството на Башар ал Асад възпрепятстват нормалните транзакции по внос и износ на продукция, суровини и горива. Това допринася за девалвация на местната валута и увеличаване на инфлацията на цените на стоки от първа необходимост.

Важно значение за преодоляване на кризата в страната и получаване на така необходимия импулс за стимулиране на оздравителните процеси в икономиката има възстановяването на чуждестранните инвестиции. Един от пътищата, през които може да се даде тласък към цикъл на растеж, са проектите за възстановяване на страната в енергетиката, инфраструктурата и благоустройството. Към момента, обаче редица страни се въздържат от пряко ангажиране с подобни инициативи, тъй като погрешно се смята, че това представлява политическо легитимиране на правителството на президента Асад.

Изглежда, че това схващане през настоящата 2021 г. започва да се преосмисля и то преди всичко сред някои от арабските страни, които доскоро защитаваха тезата за необходимостта от смяна на управлението в Дамаск. Така например значителна инициативност в това направление демонстрират Обединените арабски емирства, чиято позиция по сирийската криза еволюира от противник на Асад до негов потенциален партньор на международната сцена, а защо не и легитимиращ властта му фактор.

Индикациите за това са много. Външният министър на ОАЕ Абдулла бин Зайед посети на 09 ноември Сирия, където домакин му беше самият държавен глава, срещу когото до преди години емирствата се обявяваха. Визита от подобен ранг не се е случвала от 2011 г насам, когато се приема за начало на войната.

Обсъждани бяха възможностите за възстановяване и разширяване на двустранното сътрудничество, което само по себе си изглежда ни кара да мислим, че правилата на регионалната игра започват да се пренаписват. Важно е да се отбележи, че това посещение не е еднократен или хаотичен акт, а представлява осъзната и целенасочена политика на ОАЕ. В потвърждение на това през октомври тази година престолонаследникът на емирствата и де факто управляващ федерацията Мохамед бин Зайед Нахиян разговаря по телефона с Башар ал Асад, а министрите на икономиката на двете страни Мохамед Самер Ал Халил (Сирия) и Ахмед Ал Зеюди (ОАЕ) се срещнаха в рамките на изложението “Дубай Експо 2020” и разговаряха за перспективите за разширяване на двустранните отношения в търговията и инвестициите. Само дни след посещението на Абдулла бин Зайед в Дамаск Министерство на енергетиката на Сирия сключи договор с консорциум от емиратски фирми за изграждане на соларен парк в близост до ВЕЦ “Тишрин” с мощност 300 MW.

Тези действия е основателно да считаме като конкретни индикации за реинтеграция на Сирия в международната общност. Те не са изолирани и случайни, а напротив – под една или друга форма се направляват дискретно и от други страни с интереси към развитието на кризата. В основата на желанието на всички от тях е да извлекат определена икономическа полза от този конфликт. Това означава, че съвсем скоро ще започне да се говори публично за конкретни проекти за възстановяване на Сирия.

©„Приятели на Арабския свят“, 2021; Пламен Василев

Всички права за публикуване на тази статия са запазени за „Приятели на Арабския свят“. Забранено е повторното публикуване или цитиране от нея, частично или изцяло, без получаване на пряко и предварително разрешение от Сдружението, с изключение на ограничени цитати, които отчитат принципите на научните изследвания, за конкретна образователна или изследователска цел, с необходимостта да се позовава на Сдружението като оригинален издател.

 

Сподели

error: Do not copy!