Иракският политически възел се очертава функция на регионална договореност между Иран и Турция

Категория: От нашия екип Коментари:

Поредица от посещения в Иран на иракски официални представители – президент, външен министър и председател на парламента през април въздейства позитивно върху политическия процес в Ирак. Иранската страна използва визитите, за да провокира натиск върху кюрдската (Масуд Барзани) и суннитската общност (Мохаммад ал Халбуси) да се откажат от следизборната коалиция с шиитския лидер Муктада ас Садр, с което да се преодолее блокажът в избора на президент и сформиране на правителство. Шест месеца след извънредните парламентарни избори през октомври 2021 г. Ирак не успява в тази политическа задача, което се превръща в проблем дори за самия Иран, карайки го да предприеме целенасочени действия. САЩ също не са заинтересовани от статуквото за неопределено време, тъй като възпрепятства двустранното стратегическо сътрудничество. Освен това, и Вашингтон, и Техеран, не могат да сключат споразумение за възобновяване на Съвместния всеобхватен план за действие по ядрената програма, докато не бъде затворено т. нар. иракско досие, елемент от което е дейността на иранските милиции в Ирак, Сирия и Ливан.

Своенравото поведение на Муктада ас Садр (Коалиция за национално спасение, Садристко движение) се оказва трудно преодолима пречка, която Техеран се стреми да неутрализира чрез увеличаване на политическия натиск върху суннитските и кюрдските политически сили (Алианс на суверенитета, Кюрдска демократическа партия, Патриотичен съюз на Кюрдистан). Иранската страна се намеси чрез решението на Върховния федерален съд, с което беше обявено като противоконституционно сключването на договори за износ на петрол от Автономен иракски район Кюрдистан, както и изискването изборът на президент и правителство да се осъществи най-малко от 2/3 от депутатите на новия парламент, а през март беше нанесен и ракетен удар по обект в Иракски Кюрдистан, свързван от Техеран с незаконна дейност на Израел.

Краят на религиозния месец Рамадан 02 май 2022 г. беше неформален срок за конкретни стъпки в това отношение. В противен случай обективно се налага провеждане на нови извънредни парламентарни избори. Все още няма знаци от страна на водещите суннитски фигури Мохаммад ал Халбуси и Хамис ал Ханджар.

Иранският регионален интерес диктува запазване на шиитското единство като гарант за недопускане ново иракско управление от вида на Саддам Хюсейн. Същевременно ключът за контрол на вътрешнополитическия баланс в Ирак да бъде винаги във владение на Иран. Съществува обаче друг регионален фактор с пряк интерес в Ирак и това е Турция. Проведеният от нея през април пореден етап от военната операция Claw Lock срещу ПКК в Синджар, Иракски Кюрдистан имаше и съпътстваща цел – да укрепи авторитета на партньора ѝ Кюрдска демократическа партия след нанесения през март ирански ракетен удар в района на Ербил. Следователно бъдещето на политическия процес в Ирак се очертава функция на договореност между Иран и Турция.

©„Приятели на Арабския свят“, 2022; д-р Пламен Христов

Всички права за публикуване на тази статия са запазени за „Приятели на Арабския свят“. Забранено е повторното публикуване или цитиране от нея, частично или изцяло, без получаване на пряко и предварително разрешение от Сдружението, с изключение на ограничени цитати, които отчитат принципите на научните изследвания, за конкретна образователна или изследователска цел, с необходимостта да се позовава на Сдружението като оригинален издател.

Сподели

error: Do not copy!