Инициатива на страните в Съвета за сътрудничество в Персийския залив за продължаване на мирния процес в Йемен

Категория: От нашия екип Коментари:

Съветът за сътрудничество в Персийския залив (ССПЗ) започна инициатива за организиране на мирни преговори (планирани за края на март т.г. в Рияд) с участието на всички йеменски фракции, включително Движението „Хути“. Движението изрази готовност да участва в дискусиите при условие, че те се провеждат извън Саудитска Арабия. Малко вероятно е организацията да удовлетвори искането. Остава неясно дали инициативата представлява сериозно усилие за продължаване на мирния процес, воден от ООН, след по-ранни подобни символични инициативи, които не успяха да установят диалог между двете страни.

На 15 март 2022 г., според различни доклади, които цитират служители в рамките на ССПЗ, организацията е предприела амбициозна инициатива да събере представители от основните йеменски фракции за „консултации“ и „мирни преговори“. Според „Ройтерс“ инициативата е насочена към насърчаване на мирния процес и първоначално е предвидено да се проведе в централата на ССПЗ в Рияд между 29 март и 7 април.

Саудитски държавни канали съобщиха, че „всички йеменски компоненти“, включително Движението „Хути“, ще бъдат поканени за „безпрецедентни и всеобхватни мирни преговори“ и че поканите ще бъдат изпратени до специалните пратеници на ООН, САЩ и представители на 18 други държави, включително всички членки на ССПЗ. В докладите не се уточнява дали Иран е една от поканените страни, но според иранските държавни медии не е. Въпреки че подробностите и официалните изявления са ограничени, в отделни сведения се посочва, че диалогът ще включва над 500 представители от различни политически фракции, както и племенни шейхове, интелектуалци и членове на гражданското общество, за да обсъдят широк спектър от въпроси – военни, икономически и политическото развитие за насърчаване на водения от ООН процес.

Към настоящия момент участието на Движението „Хути“ не е потвърдено. Първоначалните реакции от там бяха скептични, като Ахмед Ал-Имад – говорител на т. нар. „Министерство на външните работи“ на Движението – коментира поканата като за „медийна консумация“ и че няма „нищо ново“ в нея. В изявление на движението от 16 март обаче се казва, че то желае да участва в преговорите, ако срещите се проведат в „неутрална“ страна, а не в Саудитска Арабия. „Не е нито логично, нито справедливо домакинът на преговорите да е и спонсор на войната и блокадата [на страната]“.

Към 23 март 2022 г. участието на хутите изглежда малко вероятно и все още няма изявления, които да показват намерение в рамките на ССПЗ да удовлетворят исканията за промяна на мястото. Значението на инициативата и нейните потенциални последици върху замрелия мирен процес са неясни. Инициативата може да се разглежда като друго предимно символично усилие на Саудитска Арабия, под егидата на ССПЗ, да покаже ангажимент към мирния процес, без да прави никакви съществени отстъпки. Последните инициативи бяха оценени предимно като такива, включително предложение за прекратяване на огъня, внесено в началото на 2021 г., което по същество възобнови условията, вече отхвърлени от Движението „Хути“.

Заслужава да се отбележи също, че инициативата беше докладвана преди проведената на 16 март годишна донорска конференция, която имаше за цел да събере хуманитарни средства за страната. Събитието обикновено води до повишено внимание на медиите върху хуманитарните условия в Йемен и конференцията на ССПЗ може да е била насрочена за изпреварване на очаквания международен контрол въпросите, произтичащи от продължаващата блокада от Саудитска Арабия. Поради войната в Украйна на тазгодишната конференция бяха събрани само 1,3 милиарда долара – по-малко от 2,3 милиарда долара през предходната година и доста по-малко от планираните 4,27 милиарда долара. Докато представители на ООН заявиха, че поетият ангажимент може да бъде изпълнен през следващите месеци, те подновиха предупреждението за влошаване на състоянието на глада. Вероятно това ще привлече отново вниманието към хуманитарните последици от конфликта, като по този начин ще активизира саудитските действия за недопускане международен контрол върху блокадата.

Възможността за по-сериозна и истинска политическа инициатива обаче не бива да се пренебрегва и е правдоподобна, като се имат предвид последните военни събития и хуманитарната ситуация. Това включва най-вече връщането на териториалните придобивки, постигнати от Движението „Хути“ в управлението на Шабуа по-рано през тази година. Те са свързани с безизходицата в овладяването на териториалния контрол върху провинция Мариб, където подкрепяните от Саудитска Арабия правителствени сили владеят обстановката въпреки продължителната офанзива на хутите.

Междувременно водената от Саудитска Арабия коалиция проведе най-голямата кампания от началото на конфликта на въздушни операции в и около Сана през януари и февруари. Ежедневните удари бяха съсредоточени в близост до международното летище Сана, авиобаза Ад-Дайлами, президентския дворец и оръжейни складове, военни щабове и тренировъчни лагери, разположени южно и източно от столицата. Свързани с хути местни източници също съобщават за въздушни удари, насочени към (или поне засягащи) жилищни квартали, което води до продължително спиране на интернет и нарушаване на доставките на гориво. Засилената кампания се оценява предимно като отмъщение за ударите на БЛА в Абу Даби, но предстоящата мирна инициатива може да е резултат от очакванията, че последните събития са оформили стимулите на хутите за преговори.

Продължаващото нарастване на цените на горивата и суровините, следствие от конфликта в Украйна, допълнително засилва ефектите от налаганата от Саудитска Арабия блокада. В резултат хуманитарните условия в контролираните от хути райони ще се влошат допълнително. На 14 март ООН предупреди за „откровена катастрофа“ през следващите месеци. Още 1,6 милиона души „се очаква да изпаднат в извънредни нива на глад“. Тъй като повече от 30% от целия внос на пшеница в страната е от Украйна, рискът от по-нататъшни прекъсвания на вноса и колебания в цените на храните може значително да увеличи този дял, особено ако Русия умишлено наруши износа на храни в отговор на западните санкции.

Предвиждайки както политическите, така и хуманитарните последици от тези събития, инициативата, ръководена от ССПЗ, може да е стартирана както за извличане на капитал от натиска върху Движението „Хути“, така и за предотвратяване на международния контрол на блокадата. По-нататъшното влошаване на хуманитарните условия ще увеличи натиска върху администрацията на Байдън да заеме по-активна позиция за преговори.

Възможността за по-нататъшен диалог не следва да се пренебрегва, но всеки съществен напредък изисква участие на Движението „Хути“. Докато инициативата под егидата на ССПЗ беше направена, за да се заобиколи впечатлението за мирно предложение от Саудитска Арабия, движението я разглежда като саудитска и вероятно ще остане традиционно резервирано. Освен промяна на мястото, друго вероятно изискване за участие на хутите включва гаранции, че ключовите въпроси, изтъкнати като условия за дипломатически напредък, ще бъдат разгледани в дискусиите. Те включват блокадата на пристанището Худейда и международното летище Сана и възможни ревизии на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които подкрепят мирния процес и идентифицират движението като ключова воюваща страна в конфликта.

Участието на хутите в преговорите би било положителен показател. В краткосрочен план съществуват опасения, че и двете страни могат да започнат агресивни действия на терен преди предложените дискусии, за да получат лостове за влияние. В отговор на продължаващите въздушни удари Движението „Хути“ може да избере да атакува стратегически обекти в Саудитска Арабия и ОАЕ, подобно на януари и февруари. Движението вече пое отговорност за удар с БЛА срещу петролна рафинерия южно от Рияд на 10 март. Операцията включваше няколко БЛА „Самад-3“ и предизвика малък пожар, без жертви и без прекъсване на доставките на петрол. Вероятността от по-нататъшни удари срещу подобни цели близо до Рияд, Джизан, Наджран и Джеда, както и цивилни цели близо до Абха остава повишена, ако движението участва в преговорите.

©„Приятели на Арабския свят“, 2022; Владислав Ропев

Всички права за публикуване на тази статия са запазени за „Приятели на Арабския свят“. Забранено е повторното публикуване или цитиране от нея, частично или изцяло, без получаване на пряко и предварително разрешение от Сдружението, с изключение на ограничени цитати, които отчитат принципите на научните изследвания, за конкретна образователна или изследователска цел, с необходимостта да се позовава на Сдружението като оригинален издател.

Сподели

error: Do not copy!