Израел разширява военните си връзки с Бахрейн

На 3 февруари 2022 г. Израел и Бахрейн подписаха Меморандум за разбирателство за подобряване на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната.

Споразумението беше подписано по време на първото посещение на израелския министър на отбраната Бени Ганц в столицата Манама. Той се срещна с колегата си Абдуллах Бин Хасан Ан-Нуайми, както и с престолонаследника принц Салман Бин Хамад Ал Халифа и крал Хамад Бин Иса Ал Халифа. Израелският министър на отбраната символично пристигна в Бахрейн със самолет на израелските военновъздушни сили, който прелетя над саудитска авиобаза, което може да се отчете като друго символично и безпрецедентно събитие. Посещението на Ганц беше белязано и от среща с американски военнослужещи към щаба на Пети американски военноморски флот, разположен в Манама.

Според изявлението, което бе публикувано от кабинета на израелския министър-председател, Меморандумът за разбирателство с Бахрейн „ще помогне за развитието на сътрудничеството в разузнаването, рамката за [съвместни] учения и сътрудничеството между отбранителните индустрии на страните“. Допълнителни подробности в публичното пространство не бяха разкрити. Малко вероятно е Меморандумът за разбирателство, който обикновено не представлява договор, да включва някакви специфични ангажименти извън общото споразумение за разширяване на връзките.

Освен това посещенията съвпаднаха с участието на Израел в мащабно военноморско учение, водено от Пети военноморски флот на САЩ и включващо Саудитска Арабия, Йемен и Оман. Ученията (IMX22) се проведоха в периода 2-20 февруари в Персийския залив, Арабско море, Оманския залив, Червено море и северната част на Индийски океан. Моментът на ученията, участието както на Саудитска Арабия, така и на Израел, съвсем логично се възприемат като демонстриране на сила срещу Иран, особено на фона на последните операции срещу хутите и продължаващите усилия за възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД/JCPOA). Необходимо е да се отбележи, че планирането на събитието започна през август 2021 г., като първоначалните дати бяха определени за средата на януари. Ученията включваха широк спектър от задачи, които надхвърлят настоящото напрежение в Близкия изток. С участието на повече от 60 държави, включително африкански, южноамерикански и източноазиатски съюзници на САЩ, IMX22 не би следвало да се разглежда само като събитие, ориентирано към Близкия изток за противодействие на Иран.

Струва си да се отбележи, че това е първият път, когато Тел Авив участва в съвместни учения заедно със Саудитска Арабия. Избраният момент заедно с обсъденото по-горе посещение и Меморандума за разбирателство с Бахрейн едва ли е случайно. През ноември 2021 г. Израел участва в съвместни учения с ОАЕ и Бахрейн и наред с подписването на Меморандума за разбирателство IMX22 се оценява като друга израелска стъпка към формализирането на военното сътрудничество с някои членове на Съвета за сътрудничество в Персийския залив (ССПЗ).

От установяването на дипломатически отношения с Бахрейн и ОАЕ през 2020 г., двустранните споразумения и свързаната с тях реторика се концентрират предимно около икономическите връзки и насърчаването на други по-малко чувствителни области на сътрудничество. Очакваните опасения относно регионалното отблъскване от други членове на ССПЗ и потенциала за по-широко напрежение с Иран насърчиха известна предпазливост, но тези последни инициативи са част от внимателно съчетани усилия на Израел за разширяване на настоящите връзки с Персийския залив, за да включат сътрудничество в сферите на сигурността и военното дело.

Подобен меморандум за разбирателство, подписан с ОАЕ, е възможен в близко бъдеще, но неотдавнашното увеличение на заплахите, свързани с Иран, може да предизвика известна степен на предпазливост в Емирствата. Ръководството на ОАЕ със сигурност е наясно с опасенията на Иран относно засилените връзки между Израел и ОАЕ, особено по военни въпроси. Формализирането на тези връзки вероятно ще доведе до допълнителни отговори, свързани с Техеран.

В краткосрочен план Меморандумът за разбирателство с Бахрейн ще позволи на Абу Даби да прецени всички свързани последици, преди да планира следващите стъпки по отношение на укрепване на връзките с Тел Авив. Дейността, наблюдавана през последните два месеца, предизвикателствата, свързани с динамиката на връзките с Иран, както и с укрепването на отношенията с Израел, остават важни и в крайна сметка може да принудят Абу Даби да преосмисли стратегическите си приоритети, ако съображенията за текущата заплаха от страна на хутите се запазят.

©„Приятели на Арабския свят“, 2022; Владислав Ропев

Всички права за публикуване на тази статия са запазени за „Приятели на Арабския свят“. Забранено е повторното публикуване или цитиране от нея, частично или изцяло, без получаване на пряко и предварително разрешение от Сдружението, с изключение на ограничени цитати, които отчитат принципите на научните изследвания, за конкретна образователна или изследователска цел, с необходимостта да се позовава на Сдружението като оригинален издател.

Сподели

error: Do not copy!