Едностранно прекратяване на огъня в Йемен

Категория: От нашия екип Коментари:

На 29 март 2022 г. водената от Саудитска Арабия коалиция обяви едностранно прекратяване (считано от 30 март) на огъня и 30-дневно спиране на въздушните удари в Йемен през периода на месец Рамадан. Това е последвано от тридневно прекратяване на огъня, обявено (27 март) от Движението „Хути“, което имаше за цел да улесни текущите мирни консултации, водени от Съвета за сътрудничество в Персийския залив (ССПЗ) в Рияд, за насърчаване на мирния процес под егидата на ООН. Както е известно, Движението „Хути“ отказа участие, което значително влоши перспективите за пробив в предимно символичните дискусии.

Първоначалното изявление на коалицията беше разпространено в саудитски държавни медии, а последващо уточнява, че спирането на военните операции ще остане в сила през Рамадан, но без да се пояснява дали ще отговори в случай на контраатаки на хутите.

Движението „Хути“ отхвърли инициативата с изявление, публикувано същия ден (29 март), в което обяви, че съобщението е „безсмислено“, докато блокадата остава в сила. Движението обяви собственото си едностранно, тридневно прекратяване на огъня на 27 март, като посочи, че е готово да удължи постоянно примирието, ако Саудитска Арабия вдигне въздушната и морската блокада и изтегли „чуждите войски“. В туит на същия ден говорителят Мохамед Абдулсалям написа, че саудитското правителство трябва да „докаже сериозността си“ и да отговори „с прекратяване на огъня, вдигане на обсадата и премахване на чуждите сили от страната ни… Само тогава ще дойде мир и ще бъде подходящо времето да се говори за политически решения, далеч от всякакъв военен или хуманитарен натиск“. Впоследствие саудитски държавни източници посочиха, че Движението „Хути“ е активизирало своите сухопътните операции в цялата страна през последните дни. След обявяването на примирието, обаче не са регистрирани въздушни удари от Саудитска Арабия или действия на хутите.

Както става ясно от изявлението, прекратяването на огъня съвпада с началото на мирните консултации в Рияд, организирани от ССПЗ с оглед продължаване на мирния процес. Преговорите започнаха на 29 март и се очаква да продължат до 7 април с участието на 500 лица и представители на различни йеменски фракции. Както беше прогнозирано, консултациите бяха бойкотирани от Движението „Хути“, което значително влоши перспективите за смислен напредък.

Докато инициативите за прекратяване на огъня от двете страни и конференцията в Рияд са номинално положителни индикатори, очакванията за значителен пробив в подкрепяния от ООН процес остават разбираемо ниски, предвид липсата на участие на хутите. Предишните примирия, обявени едностранно, включително това, обявено от водената от Саудитска Арабия коалиция миналата година, се сринаха за сравнително кратък период от време и предвид последните военни действия е малко вероятно двете страни да се въздържат от по-нататъшни операции през целия Рамадан. Подобно на предишни мирни инициативи, напредъкът в текущите консултации също остава малко вероятен, освен ако няма желание за компромис с ключови искания на хутите, включително премахването на въздушната и морската блокада, което остава основната пречка за диалога със Сана.

Значението на водените от ССПЗ консултации остава неясно. Решението да се продължат консултациите без участието на хутите значително понижава перспективите за сериозен напредък в ръководения от ООН процес и ще усложни възприятията на конференцията като предимно символична инициатива на ССПЗ (под саудитско влияние), за да демонстрира ангажираност към подкрепен от ООН процес, като прави всички отстъпки, считани за необходими за започване на диалог. От политическа гледна точка бойкотът на хутите, макар и очакван в светлината на многократните искания за вдигане на блокадата преди преговорите, ще послужи на саудитските обвинения за Движението като основна воюваща страна в конфликта и непокорността му като ключова пречка за мира. Консултациите в Рияд, колкото и да са символични, могат да се разглеждат като политическа победа на саудитското правителство, независимо от очакваната липса на каквито и да било осезаеми резултати.

©„Приятели на Арабския свят“, 2022; Владислав Ропев

Всички права за публикуване на тази статия са запазени за „Приятели на Арабския свят“. Забранено е повторното публикуване или цитиране от нея, частично или изцяло, без получаване на пряко и предварително разрешение от Сдружението, с изключение на ограничени цитати, които отчитат принципите на научните изследвания, за конкретна образователна или изследователска цел, с необходимостта да се позовава на Сдружението като оригинален издател.

Сподели

error: Do not copy!