Дневният ред на Съвета за сътрудничество в Персийския залив

Категория: От нашия екип Коментари:

Държавите от Персийския залив преодоляха вътрешния конфликт, възникнал по повод визовата политика на Катар, което ще позволи редовната сесия на Съвета за сътрудничество да се състои съгласно графика през м. декември и в катарската столица Доха.

Възстановяването на нормалността в политическите отношения между Саудитска Арабия, Обединените Арабски Емирства и Бахрейн, от една страна, и Катар, от друга, отвори поле за консолидация в позициите на страните по приоритетните проблеми в актуалната регионална обстановка. Очертават се първостепенните въпроси, около които страните-членки на Съвета за сътрудничество в Персийския залив занапред ще водят съгласувана политика. Народите от Залива са изправени пред пет главни предизвикателства през настоящия безпрецедентен период на тяхната история.

Първото предизвикателство е отсъствието на стабилност в Египет и продължаващите опити да се обърне посоката на политическото развитие и по-специално в светлината на откритата заплаха, представлявана от обявената за терористична организация „Мюсюлмански братя“. Тази организация продължава да отказва да приеме легитимността на настоящата египетска държава и действа за нейното разрушаване.
На следващо място е заплахата от „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ и опасността, която представлява нейният религиозен уклон, не само военната ѝ мощ. Тази идеология, за съжаление, е намерила определен прием в рамките на елементи от обществата на някои държави от Залива.

На трето място е Иран, който работи, за да разшири своето регионално влияние и се инфилтрира в Арабския свят. Стратегията на Иран се основава на тезата, че представлява реалният защитник на шиитските общности в Залива, а не техните собствени правителства или държави.

Четвърта заплаха е организацията „Мюсюлмански братя“, която разширява своето присъствие и влияние в региона на Персийския залив. Независимо от всички предприети легални действия, за да бъде възпрепятствана нейната експанзия, прилагането на законодателните мерки засега остава недостастъчно.

Накрая идва заплахата от наличието на граждани в държавите от Персийския залив, които намират оправдание да не приемат юрисдикцията на собствените си парламенти и правителства. Това явление се обособява като процес на национална политическа дезинтеграция. Част от населението игнорира съществуващите местни и правителствени институции и се обсобява чрез собствени парадържавни структури, с което се отхвърлят основни права и задължения на гражданите на легитимните държави. Създава се опасност от изменение на генералните настроения и ценностна система в Персийския залив.

Страните от региона и техните правителства днес са изправени пред предизвикателства, засягащи тяхната същност, бит и облик на съществуване. Невъзможно е просто да се игнорират съвременните явления, играейки си с времето и чакайки за решения от само себе си. За да продължат да бъдат стожери на стабилността, развитието и сигурността в Арабския свят страните от Залива е необходимо появяващите се вътрешни заплахи да бъдат неутрализирани. В противен случай форумът на Съвета за сътрудничество в Персийски залив би се превърнал в една параванна организация, лишена от плът и кръв.

Сподели

error: Do not copy!