Вратите на националния музей в Багдад отварят отново

Категория: От нашия екип Коментари:

Музеят на националното наследство на Ирак в столицата Багдад отваря врати след като беше затворен повече от 10 години, откакто беше разграбен по време на инвазията на САЩ в страната, довела до свалянето на режима на диктатора Саддам Хюсеин през 2003. Музеят е разположен в западния квартал Ал Ескан на столицата Багдад.

Директорът на дирекцията за национално наследство при Министерството на културата на Ирак Моханнад ал Шауи, който е ръководител на проекта по реставрирането и възстановяването на сградата на музея и неговите колекции, заявява, че е извършена огромна работа по реиновирането и са направени допълнителни подобрения по ориенталските прозорци на сградата, известни със своята цветна гравюра. Дизайнът на музея е запазен в неговия стар стил, отличителен за архитектурата на древен Багдад, като са използвани традиционни местни строителни материали.
Набавянето на колекцията от артефакти и тяхната експозиция е координирано от департамента по изящни изкуства при Министерството на културата. Изложени са редки антични предмети във възстановената централна дворцова зала.

Новата изложбена колекция представя най-разпространените в древността в Ирак търговски професии, популярни дюкяни за производство и продажба на кафе, традиционни развлекателни игри и етнографски традиции, датиращи от повече от 200 години.

Днес посетителите на музея имат възможността да се насладят на гледката и на нови артефакти, сред които са ръчно произведени килими, сребърни предмети, традиционни носии за деца и възрастни, предмети от домашния бит на местното население, както и традиционни гостни стаи, в които има изложени съдове с обичайна изработка.

Изложението разкрива пред посетителя ежедневния живот на иракското семейство и неговото развитие в последните две десетилетия. Новата и старата експозиции позволяват да бъде направен паралел между културата на местното иракско население от началото на ХХ век, сравнена с тази на древната месопотамска цивилизация.
Събитието е от важно значение за възстановяване на историческото и културно наследство на древната вавилонска култура и допринася за възобновяването на културния туризъм в Ирак, източник преди на постъпления от чуждестранна валута в местната икономика. Открива се добра възможност за възстановяване на туристическата индустрия в страната и туристическите ѝ връзки с други държави.

 

Сподели

error: Do not copy!