Посредническите функции на Оман при уреждането на регионални конфликти

В исторически аспект Оман се е стремял да ангажира около себе си широк кръг от лидери и фракции, за да спомогне за решаването на конфликти. Политиката на посредничество на страната беше характерно както при управлението на покойния султан Кабус бин Саид Ал Саид, така и от 2020 г. на настоящия султан Хайсам бин Тарик Ал Саид. Най-големите достижения в дипломацията на Оман са свързани с въвличането на Иран в преговори и компромиси. Историческите и религиозните връзки между Маскат и Техеран са способствали за разрешаването на някои спорове между САЩ и ислямската република. В рамките на ССПЗ султанатът се стреми да намалява напрежението, когато такова е налице. Например страната се опита да сложи край на блокадата, наложена на Катар от Египет, Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн през периода 2017-2021 г. В по-широк регионален план Оман дори сътрудничи с Израел повече от двадесет години, а на 23.02.2023 г. отвори въздушното си пространство за пътнически самолети от Тел Авив. Въпреки това Маскат не последва примера на ОАЕ и Бахрейн, като не подписа т. нар. „Аврамови споразумения“.

Султанатът е основен посредник в обтегнатите отношения между Вашингтон и Техеран. САЩ се доверяват на оманската дипломация по редица важни въпроси като освобождаването на американски лица на иранска територия и преговорите с Иран по Съвместния всеобхватен план за действие. От своя страна и иранските лидери оказват значително доверие на Маскат. Това поставя султанатът в центъра на усилията за разрешаването на текущи регионални конфликти.

По време на конфликта в Йемен оманците поддържаха връзки с Движението „Хути“, в т.ч. позволиха и отварянето на техен офис в Маскат. Понастоящем Оман улеснява преките преговори между хутите и Саудитска Арабия за официално възстановяване на примирието от 2022 г. и на практика постигане на политическо решение на конфликта. Последното напредна благодарение на по-мащабните двугодишни усилия на Оман, заедно с Багдад, за постигане на помирение между Рияд и Техеран. Няколко кръга от саудитско-ирански преговори в Багдад и Маскат през 2021-2022 г. завършиха на 10 март 2023 г. със споразумение за пълно възстановяване на дипломатическите отношения, постигнато с посредничеството на Пекин.

Башар Асад, ключов съюзник на Иран, също се обърна за помощ към Оман с цел излизане от регионалната изолация. Султанатът беше единствената страна от Персийския залив, която не закри своето посолство в Дамаск през 2011 г. В края на февруари 2023 г., две седмици след опустошителното земетресени в Северна Сирия, султан Хайсам прие сирийския президент за преговори,. Въпреки усилията на Маскат и други страни от ССПЗ, Вашингтон на настоящия етап не насърчава „нормализирането“ на отношенията със сирийския режим.

Може да се очаква, че в бъдеще Оман ще запази своята роля на ключов регионален посредник, който е способен да работи с различни групировки и лидери, които са в конфликт. Взаимодействието между Движението „Хути“ и Маскат беше ключово за придвижването към постепенното разрешаване на конфликта в Йемен. Не е случайно, че САЩ разглеждат страната като важен компонент за сдържането на иранската агресия и гарантиране безопасността в Персийския залив.

©„Приятели на Арабския свят“, 2023; Владислав Ропев

Всички права за публикуване на тази статия са запазени за „Приятели на Арабския свят“. Забранено е повторното публикуване или цитиране от нея, частично или изцяло, без получаване на пряко и предварително разрешение от Сдружението, с изключение на ограничени цитати, които отчитат принципите на научните изследвания, за конкретна образователна или изследователска цел, с необходимостта да се позовава на Сдружението като оригинален издател.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Do not copy!