Установяването на официални отношения със Сирия на Башар Асад изглежда вече не е толкова немислимо

Категория: От нашия екип Коментари:

Едно посещение през изминалите дни постави на дневен ред въпроса дали установяването на официални отношения със Сирия на Башар Асад продължава да е толкова немислимо. Това е посещението на сирийския президент на 18.03 в ОАЕ, начело на правителствена делегация. В навечерието на годишнината от започването на антиправителствените протести в страната през 2011 г. там той беше приет от престолонаследника на Абу Даби и заместник главнокомандващ на въоръжените сили Мохамед Бин Зайед Ал Нахиян и управляващият Дубай, вицепрезидент и премиер на ОАЕ Мохамед бин Рашид Ал Мактум.

Във фокуса на разговорите им бяха перспективите за задълбочаване на двустранните отношения в области от взаимен интерес. Домакините изтъкнаха ролята на Сирия като крайъгълен камък в архитектурата на регионалната и арабската сигурност, поради което се декларира подкрепата на ОАЕ за нейната териториална цялост и стабилност. Лидерите се обединиха около тезата за необходимостта от изтегляне на всички чуждестранни сили, незаконно присъстващи на сирийска територия. От своя страна Асад посочи, че двете страни и народите им споделят общи интереси и ценности, а защитата им е много важна, предвид балансиращата роля на ОАЕ в региона.

Според местните медии в състава на двете делегации са били съветникът по национална сигурност Тахун Бин Зайед Ал Нахиян, заместник министър-председателят и министър по президентските въпроси Мансур Бин Зайед Ал Нахиян, министърът на външните работи Абдула бин Зайед Ал Нахиян, заместник генералният секретар на Съвета по национална сигурност Али Ал Шамси (от емиратска страна) и министъра на външните работи Фейсал Мекдад и заместника му Башар Ал Джафари, министъра на президентските въпроси Мансур Азам (от сирийска страна) и др.

Извън традиционните посещения и срещи на сирийски държавни лица с официални представители на приятелските Иран и Русия, визита от подобен род в двореца на домакина Мохамед Бин Зайед Ал Нахиян е безпрецедентна по нивото си от началото на войната през 2011 г. Следователно приемането в ОАЕ на Асад може да се разглежда като ясен и недвусмислен сигнал, че президентът вече не се окачествява като международно изолиран диктатор, а като законен и легитимен лидер на братска арабска страна. Вероятно това посещение ще утъпка пътя и на други аналогични такива в арабските страни, още повече, че някои така или иначе поддържат отношения с Асад, макар да не го признават официално.

Значението на посещението за Башар Асад може да се разглежда и като поредния пионерски акт на ОАЕ, потвърждаващ статута им на регионален политически и икономически лидер и международен дипломатически фактор. Засега освен сравнително слабата реакция на САЩ (определя визитата като “дълбоко разочароваща”), други фактори с поначало отрицателно отношение към управлението на сирийския държавен глава не отправят критика. Подобна липса на чувствителност може би индикира, че установяването на официални отношения със сирийската арабска република всъщност сред множество столици вече не е толкова чужда за въображението идея. Официалната позиция на Дамаск е, че приоритет за управлението е съхраняването на регионалната стабилност и сигурност, деескалация на бойните действия, възстановяване на върховенството на закона на цялата територия на страната, постепенното й икономическо и социално възстановяване, облекчаване на хуманитарната ситуация. Може би тези цели не са толкова лоша основа, върху която да се започне съгласуването на международни позиции и дискусии за разкриване на съвместни възможности, дори и между Сирия и страните извън Близкия изток.

©„Приятели на Арабския свят“, 2022; Пламен Василев

Всички права за публикуване на тази статия са запазени за „Приятели на Арабския свят“. Забранено е повторното публикуване или цитиране от нея, частично или изцяло, без получаване на пряко и предварително разрешение от Сдружението, с изключение на ограничени цитати, които отчитат принципите на научните изследвания, за конкретна образователна или изследователска цел, с необходимостта да се позовава на Сдружението като оригинален издател.

Сподели

error: Do not copy!