Украинският конфликт въздейства върху перспективите в Сирия

Украинският конфликт неминуемо се отразява върху перспективите за политическо решение на конфликта в Сирия. Президентът Башар ал Асад посети (08 май 2022 г.) Иран, където беше приет от Върховния духовен лидер Аятолах Али Хаменей и президента Ибрахим Раиси. Това е втората му визита от началото на конфликта през 2011 г. и е знакова на фона на случващото се в Украйна. По-рано Башар ал Асад обяви пълна амнистия за преследваните по Закона за тероризма в своята страна, при условие, че „ръцете им не са изцапани с кръв“. Стотици бяха освободени в различни населени места.

Иранският външен министър Хосейн Амирабдоллахиян определи посещението на Асад като нов етап в двустранните стратегически отношения. Потвърдена беше политиката на подпомагане на управлението в Сирия с кредитни линии и взаимноизгодни бизнес контракти.

Несъмнено и Русия остава приоритетно ангажирана в Украинския конфликт, разглеждан като преконфигуриране на международния ред по оста демократически/авторитарни политически системи на държавно управление. Намесата на Русия в Сирия през 2015 г. запази управлението на Башар ал Асад, което днес все повече е в унисон с руската политика в Европа. Посещението на Асад в Техеран добави потенциал за водеща роля на иранската страна в по-нататъшния процес за решение на Сирийския конфликт.

На този фон на 09 и 10 май 2022 г. в Брюксел се проведе VI-та донорска конференция за Сирия, но без участието на Русия, която не беше поканена. Форумът  обяви, че независимо от Украинския конфликт Сирия остава приоритетно на вниманието на международната общност и са осигурени нови $6,7 млрд. хуманитарна помощ за сирийското население и бежанци в страната и региона. За пореден път беше поставено условието действащият президент Башар ал Асад да позволи свободен, демократичен и прозрачен политически процес за решение на конфликта преди започване на възстановяване на страната. Помощта на ЕС е от съществено важно значение, защото потвърждава ангажимента към решението на Сирийския конфликт и допринася за намаляване на негативните последици от конфликта в Украйна върху социално-икономическата и хуманитарна ситуация в Сирия и региона. Европейската помощ предвижда План за инвестиции и икономическо развитие и доставка на храни и услуги на стойност €85 млн. От началото на конфликта ЕС е най-големият донор с предоставени €27,4 млрд. (€1,56 млрд. за 2022 г.).

©„Приятели на Арабския свят“, 2022; д-р Пламен Христов

Всички права за публикуване на тази статия са запазени за „Приятели на Арабския свят“. Забранено е повторното публикуване или цитиране от нея, частично или изцяло, без получаване на пряко и предварително разрешение от Сдружението, с изключение на ограничени цитати, които отчитат принципите на научните изследвания, за конкретна образователна или изследователска цел, с необходимостта да се позовава на Сдружението като оригинален издател.

Сподели

error: Do not copy!