Терористичната организация „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ се реактивира

Категория: Медия, От нашия екип Коментари:

Убийството на 3 февруари на лидера на „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ) Абу Ибрахим Ал-Курайши при нападение на специалните сили на САЩ идва на фона на опасенията, че безмилостното терористично движение, някога смятано за победено, се възстановява. ИДИЛ извърши 2705 терористични акта миналата година, оставяйки 8147 души убити или ранени, съобщава Центърът за тероризъм на Меир Амит. Това е в съответствие с дейността на терористичната организация през 2020 г. Две седмици преди нападението ИДИЛ атакува централния затвор в Сирия Ал-Хасака, където бяха държани повече от 4400 бойци на групировката.

Според редица анализатори суннитската радикална групировка беше победена само в директни сблъсъци, но никога не е била елиминирана в Сирия. В резултат ИДИЛ се е научила от пораженията си в битки и е променила тактиката си, като зависи от извършването на атаки в малки групи, което е по-близко до партизанската тактика. Смъртта на Ал-Курайши идва почти три години след като ИДИЛ беше победена, а лидерът ѝ Абу Бакър Ал-Багдади беше убит при удар на САЩ. Съобщава се, че терористичната организация е избрала Абу Хасан Ал-Хашими за наследник на Ал-Курайши. Дръзката атака на ИДИЛ в затвора започна с взривяване на петролни резервоари наблизо, за да създаде отклонение и да предизвика достатъчно дим, за да прикрие по-нататъшните действия. Тогава близо 100 бойци на ИДИЛ атакуваха затвора от множество фронтове. Десет дни боеве доведоха до смъртта на близо 500 души, включително 374 бойци на ИД и около 117 от Сирийските демократични сили (SDF) и охраната на затвора. Ожесточените битки принудиха 45 000 сирийци да напуснат домовете си, като се съобщава за четири цивилни жертви. Iraqi Security Cell, медийно бюро на иракския премиер, съобщи, че около 3900 затворници са били преместени в нов затвор, а 100 други са били в близка болница. Ирак продължава да следи присъствието на радикалната групировка на границата й със Сирия. Впоследствие иракските сили започнаха и въздушни удари по укрития на ИД. SDF залови финансист на ISIS на 13 февруари, който отговаряше за плащането на семействата и терористите в Северна Сирия. Той призна, че е пренасял пари от Турция в Адлиб. По-рано този месец испанската полиция арестува петима заподозрени в четири различни града, които са действали като финансисти и вербовци на ИДИЛ в Либия. Съобщава се, че терористите на ISIS са извършили неописуеми зверства по време на обсадата на затвора. Ръцете и крайниците на охранителите бяха отрязани, а някои хора бяха хвърлени живи в пещ, каза пред Sky News Arabia основателят на Сирийската обсерватория за човешки права Рами Абдулрахман. ИДИЛ реагира на смъртта на Ал-Курайши, като предприе атаки срещу цивилни и правителствени цели в Ирак, Афганистан и част от Африка чрез своите издънки в Нигерия, Нигер, Конго и Мозамбик. Докато тя се оттегли в Близкия изток, групата се разшири масово в Африка. Същата седмица като нападението на сирийския затвор, Ислямска държава в провинция Централна Африка успя да привлече 20 затворници и да убие трима души, докато извърши поразително подобна атака срещу затвор в Конгов град Нобили, близо до границата с Уганда. Клонът на ИДИЛ в Конго уби около 849 души през 2020 г., съобщи Съвместната служба на ООН за правата на човека.

Смъртта на лидера на терористична група може да предизвика борби за власт в организацията, но тя е по-способна да продължи напред с нов предводител, защото има добре управлявани ръководни структури и протоколи за приемственост. Смъртта на Ал-Курайши е малко вероятно да засегне операциите на филиалите на групировката ИДИЛ по някакъв смислен начин. Неотдавнашните координирани атаки не могат да бъдат игнорирани. Предишната итерация на групата, която предизвика хаос по целия свят, започна по същия начин в Ирак и Сирия, преди да обяви своята държава и халифат в Мосул през 2014 г.

©„Приятели на Арабския свят“, 2022; Станислав Ноков

Всички права за публикуване на тази статия са запазени за „Приятели на Арабския свят“. Забранено е повторното публикуване или цитиране от нея, частично или изцяло, без получаване на пряко и предварително разрешение от Сдружението, с изключение на ограничени цитати, които отчитат принципите на научните изследвания, за конкретна образователна или изследователска цел, с необходимостта да се позовава на Сдружението като оригинален издател.

Сподели

error: Do not copy!