Преходът в Тунис се развива стабилно

Категория: От нашия екип Коментари:

Демократичната революция в Тунис през 2011 доведе до установяването чрез избори на проислямисткото правителство на партия „Ennahda“. След три години управление партията загуби на състоялите се редовни парламентарни избори през месец октомври тази година. Изборите за нов парламент бяха спечелени от основната светска партия в страната „Nidaa Tounes“, която получи 86 места от общо 217 местния парламент, докато „Ennahda“ получи 69, а останалите места се разпределят между по-малки партии.
В началото на предстоящата година се очаква да бъде съставено ново правителство, което ще е обусловено от предстоящия балотаж за президент, който от своя страна трябва да представи своя кабинет за одобрение от парламента. Политическата обстановка в периода около тези избори отбелязва важен етап от продължилия три години сложен преход от авторитарното управление на президента Бен Али към демократично управление. Това позволи на действащото правителство да изготви проектобюджета за 2015 и да бъде приет от новия парламент.

Необходимостта от тласък на икономическите реформи налага двете съперничещи си водещи политически сили „Nidaa Tounes“ и „Ennahda“ да постигнат съгласие в тази насока, независимо от заплахата от синдикални протести. Новият бюджет не предвижда никакво увеличение на заплатите в публичния сектор, което ще предизвика социално недоволство. Изисква се през следващата година да се проведе данъчна реформа и съкращаване на държавните субсидии. Средствата за субсидии ще бъдат редуцирани с 14% на 2 млрд.щ.д. през 2015.

Бюджет 2015 се основава на прогноза за растеж на БВП от 3%, което е повече от тазгодишния ръст от 2,5%. Средствата, с които ще разполага правителството възлизат на 15,69 млрд.щ.д., което е с 6% повече от бюджета за 2014. Бюджетният дефицит ще бъде 5% и е по-малък от този през настоящата година – 5,8%.
Тунис има сключено двугодишно споразумение с Международния валутен фонд за заем в размер на 1,78 млрд.щ.д. от юли 2013. Споразумението е обвързано с провеждането на икономически реформи. Така зависимостта от чуждестранно финансиране ще остане значима и през следващата година.

Правителството планира средства за развойна дейност в размер на 3,14 млрд.щ.д., което е повече в сравнение с тази година – 2,78 млрд.щ.д.
Новото правителство ще разполага с необходимото финансиране за продължаване на политическите и икономическите реформи. Изнесените цифри показват, че Тунис ще разполага с 4 млрд.щ.д. повече за целта в сравнение с 2014. От тях 2,38 млрд.щ.д. идват от чуждестранно финансиране.

Сподели

error: Do not copy!