Засилва се натискът върху Турция да се включи в сухопътна военна операция срещу „Ислямска държава“

Новият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг лансира пред турското държавно ръководство амбицията на САЩ турските въоръжени сили да се намесят в защита на населения пункт Кобани, чието население надхвърля 500 000 души. Нанасяните въздушни удари от международната коалиция се оказват недостатъчно ефективни да спрат настъплението на „Ислямска държва“, което налага оказване на въздействие и от сухопътни сили. Използването на сухопътни сили на САЩ и европейските държави е сложно осъществимо, докато за турската страна е значително по-лесно поради географското разположение.

Турция на този етап остава сдържана към подобен ангажимент, като нейният външен министър изиска включване и на други държави с оглед придобиване на по-ликвидна легитимност при намеса със сухопътни сили. Самостоятелна операция на турските въоръжени сили е изключена. Условията на турската страна са да се създаде забранена за полети зона над Северна Сирия и буферна зона за бежанци, което предполага съвместна операция срещу халифата, както и обща стратегия за сваляне от власт на сирийския президент Башар ал Асад.

САЩ очевидно са решени да продължат натиска в това направление върху Анкара. Предстоят нови консултации в столицата между представители на военните ръководства, на които ще се обсъди по-нататъшната дейност срещу „Ислямска държава“.
Паралелно с това Турция е обект на натиск и от страна на Иран, който също желае съдействието на турските въоръжени сили за възпиране на „Ислямска държава“ да не превземе ключовия сирийски град Кобани. Иран на свой ред има амбицията да предприеме всички действия да подпомогне кюрдите в Кобани в рамките на подкрепата, предоставяна на сирийското правителство в борбата с тероризма. Последното обаче се посреща от турското правителство с резерви, поради известната му позиция против режима на Башар ал Асад.

Сподели

error: Do not copy!