България в арабските медии през януари и февруари 2022 г.

Категория: Медия, От нашия екип Коментари:

България е представена на обществеността в арабските страни, като са отразени среща на премиера Кирил Петков със заместник-държавния секретар на САЩ и среща на министъра на отбраната Стефан Янев със специален пратеник на министър-председателя на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия за Западните Балкани.

Популяризирана е позицията на Република България по кризата с Украйна в качеството на член на НАТО, преговорите за членство на Северна Македония в ЕС, основни насоки на външната политика, пандемията на КОВИД, енергийната и кибер сигурността, подготовката на България за влизане в Еврозоната.

Министър-председателят на Република България се среща със заместник-държавния секретар на САЩ“

„Новият български премиер: „Крим е окупиран.“

Новият български премиер Кирил Петков заяви, че напълно подкрепя възгледа на Европейския съюз и НАТО за териториалната цялост на Украйна и че Крим в момента е окупиран.

Той каза в интервю за кореспондент на Bloomberg, както съобщава българският вестник „Факти“: „Това е окупация, за мен няма съмнение. Ние напълно подкрепяме европейската позиция и не се отклоняваме от нея.“

Новият премиер потвърди и ангажимента на българското правителство да приеме еврото до две години, въпреки липсата на подкрепа от страна на гражданите.

Той обясни, че „Преходът от българския лев към еврото трябва да бъде предпазлив и да изисква широка обществена информираност“.“/линк 1 от 07.01.2022 г.

„Министър-председателят на Република България се среща със заместник-държавния секретар на САЩ“

Проф. Хасан Ал-Бармауи – България – „Министър-председателят Кирил Петков увери заместник-министъра на външните работи в стратегическото партньорство между България и САЩ. Заместник-държавния секретар поздрави министър-председателя за успешните усилия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за започване на преговори с България за присъединяването ѝ и потвърди ангажимента на САЩ да работят със страните членки на ОИСР в подкрепа на процеса. Уенди Шърман благодари на министър-председателя за ролята на България като надежден съюзник в НАТО в контекста на ескалацията на Русия към Украйна. Двете страни обсъдиха и ангажимента към суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Дискутирани между българския премиер и американския дипломат бяха целите на българското правителство в справянето с пандемията Covid, диверсификацията на чисти и възобновяеми енергийни източници и провеждането на антикорупционни реформи, които станаха приоритети в полза на българския народ./линк 2 от 04.02.2022 г.

Българският министър на отбраната Стефан Янев проведе среща със специалния представител на Обединеното кралство за Западните Балкани

„Българският министър на отбраната Стефан Янев се срещна с Балсер Стюарт Бийч, специален пратеник на министър-председателя на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия за Западните Балкани. На разговорите присъстваха началникът на Щаба на отбраната адмирал Емил Ефтимов и Негово Превъзходителство Робърт Диксън, извънреден и пълномощен посланик на Нейно Величество в България.

Сред основните обсъждани теми бяха текущата програма за сигурност в региона и европейската перспектива на Западните Балкани. Двете страни също така потвърдиха фундаменталното значение на техния интеграционен процес в името на стабилността в региона. Освен това бяха идентифицирани възможностите за задълбочаване на традиционното добро двустранно сътрудничество в областта на военната отбрана, както и конструктивно сътрудничество и перспективи в рамките на НАТО. Разговорите бяха фокусирани и върху тревожното повишаване на нивото на дезинформация и увеличаването на броя и вида на медийните канали, чрез които тя се разпространява, с особен акцент върху нейното въздействие върху глобалната сигурност.

Беше отбелязано също, че хибридните и кибератаките са сериозен проблем, като министър Стефан Янев и сър Стюарт Бийч изразиха желанието си да обединят силите си и да предприемат съвместни мерки за борба с тях.“/линк 3 от 04.02.2022 г.

©„Приятели на Арабския свят“, 2022

Всички права за публикуване на тази статия са запазени за „Приятели на Арабския свят“. Забранено е повторното публикуване или цитиране от нея, частично или изцяло, без получаване на пряко и предварително разрешение от Сдружението, с изключение на ограничени цитати, които отчитат принципите на научните изследвания, за конкретна образователна или изследователска цел, с необходимостта да се позовава на Сдружението като оригинален издател.

Сподели

error: Do not copy!